Fisket vid Laxholmen i Luleälven har anor från 1300-talet och det välbevarade fiskelägret är Europas äldsta i sitt slag. När Vattenfall byggde ett vattenkraftverk här 1962 försvann dock forsen och hindrade laxens vandringsväg.
– Jaja, det är väl en utveckling som man får leva med, tänkte Gunnar Axheim från Harads, som brukade besöka forsen som barn.
Nu är Gunnar Axheim VD för Vattenfall Vattenkraft, och är en del i det samarbete som ska hjälpa till att bevara naturen vid Laxholmen. Tituleringen "värnområde" innebär att Vattenfall förbinder sig att bedriva sin verksamhet på ett sätt som inte har någon negativ inverkan för den biologiska mångfalden i området.
– Och att det finns kompetent personal på plats som vet hur man skyddar den. Det är viktigt för oss att säkerställa framtiden för dessa miljöer, säger Gunnar Axheim.
– Vattenfall har ju påverkat naturen efter Luleälven så ofantligt mycket genom åren, så det är bra att man gör något konkret för att skydda den, säger Mats Karström.
Naturen kring Laxholmen lockade även en 25-årig Carl von Linné att stanna till här vid en av sina tidigare resor runt landet. Han skrev bland annat om dofttickan, en svamp som enligt honom kunde läggas i bröstfickan för att attrahera det motsatta könet.
– Det här är en Linnéplats av rang, säger Mats Karström. Och jag tror inte att linnean växer så vackert någon annanstans som här på Laxholmen.
Vattenfalls tidigare värnområden finns vid kraftverken i Messaure och Vuollerim.
Det tredje värnområdet invigt
På torsdagen invigde Vattenfall sitt tredje speciella värnområde för biologisk mångfald, den här gången i Laxholmen utanför Harads.– Det är en unik plats med ett 40-tal rödlistade arter, säger biologen Mats Karström.
BETYDELSEFULL ÄLV. Cirka tio procent av Sveriges totala elproduktion kommer från vattenkraft i Luleälven. Verket vid Laxholmen invigdes 1962.
Foto: Fredrik Tano
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!