Därför avstår Sveaskog från skyddsjakten

Efter en följetong som pågått sedan början av året meddelade till sist Sveaskog under helgen att skogsbolaget avstår från att skyddsjaga de 18 älgar man fått Naturvårdsverkets tillåtelse att fälla i Norrbotten.

Sveaskog ville ursprungligen skyddsjaga drygt 30 älgar i Haradsområdet. Nu avstår man att fälla de 18 man fått tillåtelse för, med motiveringen att beslutet kom för sent.

Sveaskog ville ursprungligen skyddsjaga drygt 30 älgar i Haradsområdet. Nu avstår man att fälla de 18 man fått tillåtelse för, med motiveringen att beslutet kom för sent.

Foto: Roland S Lundström

Harads2020-03-24 18:00

Skogsvårdschefen Mikael Lundberg säger att man från det statliga skogsbolagets sida tycker att processen från ansökan till beslut har tagit för lång tid.

– Det har gått tre månader och vi har vridit och vänt på oss ett antal gånger för att kunna genomföra en skyddsjakt, säger han och tillägger att allt till sist föll på logistiken.

– Vi behöver ett antal personer för att genomföra det här. Men precis som i övriga Sverige har vi fått coronaproblem över oss.

Istället valde Sveaskog att prioritera avverkningsarbete och annat arbete som måste rulla på.

Efter Naturvårdsverkets beslut att tillåta skyddsjakt på 18 älgar norr om Harads har protester nått stor spridning på sociala medier, bland annat med en bild på en död ofödd älgkalv. Skogsvårdschefen säger dock att det inte har påverkat beslutet att avstå från att jaga.

– Sociala medier har inte haft någon betydelse. Det man glömmer är själva sakfrågan, varför vi vill göra det här. Det är inte något självändamål att skyddsjaga älg utan vi vill värna vår skog. Det samlas 100-150 älgar på en liten yta och går fram som gräsklippare, säger Mikael Lundberg.

Vad ska ni göra för att inte hamna i den här situationen igen?

– Hamnar vi här igen beror det naturligtvis på hur den kommande jakten går, hur jägarna och jägarorganisationerna bidrar till att vi når våra avskjutningsmål. Vi har tagit i hand på att vi ska ha en kvalitativt bra älgstam samtidigt som sju av tio tallar är oskadade till fem meters höjd. Men i Haradsområdet är vi så långt ifrån det att det inte ens finns på kartan.

Mikael Lundberg säger att det inom det aktuella Haradsområdet under höstens älgjakt sköts 58 älgar färre än tilldelat.

– I länet fattas det två tusen oskjutna älgar jämfört med överenskomna planer. Det innebär att en del av dessa bidrar till att det blir fler som vandrar in i det här området på vintern.

Vad kan Sveaskog själva göra?

– Skapa så mycket jakt som möjligt på Sveaskogs område helt enkelt, se över arrenden, hur många jägare det är i jaktlagen och tillsammans med övriga aktörer verka för en längre jakttid. Och hamnar vi i den här situationen med skyddsjaktsärenden igen hoppas vi att processen hanteras snabbare och bättre.

Sveaskog kommer inte heller att skyddsjaga älg i Västerbotten, även om den andra ansökan också skulle få nytt gehör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!