Kaare Enbom, projektledare tillsammans med Jan Öhrvall, berättar att de haft möte med en bank. Där skrattade de först åt deras tanke att ordna nya bostäder på landet, men när de presenterade idén med en mobil lösning fick de ett helt annat bemötande.
– Vi har sett ett behov länge, inte bara här utan rent allmänt i byar på landsbygden, säger Jan Öhrvall.
I dagsläget sker nästan ingen nybyggnation alls. Bankerna lånar sällan ut pengar för att finansiera konventionellt byggande. Jan Öhrvall tycker att man kommit till vägs ende.
Det är bakgrunden till projektet med mobila bostäder, som startades i mars i år. Ett av syftena med projektet är att göra en marknadsundersökning i Edefors, Gynnarsbyn och Unbyn. I Edefors har man gjort en enkät bland 100 personer. I de andra byarna är det på gång.
– Det ska bli spännande att se om svaren skiljer sig åt, säger Maria Nilsson, informatör på Servicepunkten i Harads.
Målgrupperna är yngre som vill flytta hemifrån och äldre som känner att de inte orkar ta hand om sina fastigheter längre, men vill bo kvar i hembygden.
Enkäten i Edeforsbygden visar att majoriteten vill ha en trea, men även mindre lägenheter efterfrågas. Man vill en lägre hyreskostnad som inkluderar värme och va, tillgång till varm bil. Man vill gärna ha fiber och de flesta vill bo i markplan. Det finns också intresse av att köpa tilläggstjänster; såsom matleverans, transport och personlig tillsyn.
– Den lite äldre generation är den större målgruppen och enkäten visar att det finns ett mycket stort behov av att bo kvar där man känner sig trygg, säger Jan Öhrvall.
Både han och Kaare Enbom tror att risken blir liten, eftersom man kan flytta de mobila bostäderna dit där behovet finns. Dessutom bedömer de att kostnaden blir lägre, eftersom man inte behöver plöja ned pengar i markberedning och betongplattor. Mobila bostäder kan erbjudas där folk vill bo. Det finns redan färdiga tomter dit man dragit va och el.
– Behovet finns i hela Sverige, säger Jan Öhrvall.
Det finns flera olika alternativa utformningar, men Kaare Enbom säger att det är viktigt att det inte ser ut som husvagnar eller baracker. De har fått bud av flera leverantörer.
De ska slutredovisa projektet i maj nästa år. Tills dess ska de ta fram en finansieringslösning, bestämma vem som ska äga och driva de mobila bostäderna och ta reda på vilken tekniklösning som passar bäst.
– Om resultatet blir positivt kommer vi inte hålla tillbaka. Då kommer vi att gå vidare med ett skarpt pilotprojekt, säger Kaare Enbom.
I Edefors ekonomiska förening, Edek, uppger man att många unga personer vill flytta ut på landsbygden. "Gärna med någon liten gård så att de kan ha djur", säger Kaare Enbom till höger. Maria Nilsson, informatör på Servicepunkten i Harads, tillägger att männsikor vill tillbaka till det äkta och genuina.