- Per person plockar vi 60 kilo per dag, säger hon.
Hennes anhöriga stannar i två månader och väntas tjäna motsvarande 30.000 kronor per person. Det är mycket, kommenterar Sunit Kristoffersson.
En utländsk person som vill plocka bär i Sverige kan komma till landet på flera sätt. Bemanningsföretag tar in så kallade viseringsplockare med arbetstillstånd. EU-medborgare behöver inget tillstånd och förekommande är också att anhöriga i Sverige får besök av långväga släktingar som kommer på turistvisum. Sunit Kristoffersson som är gift med en svensk har varit i landet i tre år, berättar hon. Nu har hon besök av en broder, Sawat Sorasa. Sunit är moster till ytterligare besökare och därtill finns ett par pojkar i släkten med. En av släktingarna, Supha, berättar att hon är bonde. Sällskapet färdas i bil och Kuriren påträffade dem i skogen utanför Harads. - Vi åker omkring och plockar på olika ställen varje dag. Vi är ute hela dagen och börjar klockan sex på morgonen, fast det kan variera, och så slutar vi klockan sju på kvällen. Det är mycket bär. I två månader håller vi på, det är en bra lön, berättar Sunit Kristoffersson. Bären säljs lokalt. Stor affärPlockare av hjortron, blåbär och lingon i Sverige säljer årligen bär för 200-300 miljoner kronor, enligt Polaricas VD Tommy Innala. Via förädling flerfaldigas värdet. Enbart Polarica omsätter flera hundra miljoner kronor kring bär. Det inkluderar ytterligare bärsorter liksom import-export. Branschens knepiga fråga är att företagsorganiserad plockning betecknas som tjänst medan övrig plockning är försäljning av en vara och det skiljer i arbetsgivaransvar samt beskattningsregler. - Det har skapat stor oreda. Vi får titta på det här efter den här säsongen. Det viktiga är att få plockarna att åka hem med ett leende på läpparna. Hur gör du om du organiserat plockning för en hel säsong och så finns det inga bär? Du har ju avtal och plockarna har kommit hit på flygbiljetter. Det är också tråkigt att medlemmar i bärbranschföreningen SBIF, som gått i bräschen för att få ordning, blivit de som hårdgranskats, men däremot inte svarthandlarna, säger Tommy Innala. Fler bemanningsföretag
Uppgifter gör gällande att myndigheterna stramar åt möjligheterna att få turistvisum från Thailand till Sverige. Svante Rehnberg, bärhandlare i Harads, tror därför att fler börköpare kommer att övergå till viseringsplockning, organiserad plockning via bemanningsföretag . - Ska du kunna fortsätta i branschen måste du göra så, konstaterar han. Det har sina sidor. - I år såg det ut att bli en rekordskörd men plockarna skickades hit alldeles för tidigt och så blev det inget rekord. Det är en nackdel med viseringsplockarna. Du ska hålla med mat och husrum när de kommer och det måste komma in bär.