Edeborg, samlingslokalen i Harads, blev snabbt fullsatt när deltagarna i fackeltåget, som hade marscherat från skolgården, släckte sina ljus och steg in i stugvärmen. Manifestationen hölls på initiativ av Edefors S-förening i samverkan med församlingen och Edeforsbygdens ekonomiska förening, Edek. Men trots att en inbjudan särskilt riktats till styrande socialdemokratiska och vänsterpartistiska politiker i kommunfullmäktige syntes ingen av dem till i samlingssalen. Enda undantagen var ortsbor med politiska uppdrag och folkpartisten Hendrik Andersson.
- Jag är väldigt besviken, sade prästen Lennart Åström om politikernas frånvaro.
Litet intresse
Ingemar Karlsson, Harads S-förening, konstaterade med lika stort mått av besvikelse att hans partikamrater tycktes vara ytterst lite intresserade av landsbygdsfrågor.
- Det visar den här attityden. Det är viktigt att komma ihåg: Vi på landsbygden utgör 30 procent av kommunens befolkning.
Han lät också meddela att förkämparna för högstadieskolorna i Harads och Gunnarsbyn, samt för skolan i Bredåker, kan få extra tid att kraftsamla. Fullmäktige har enligt honom riktat en rekommendation till barn- och utbildningsnämnden om att skjuta på beslutet om nedläggning ett år.
- Under den tiden är det upp till skolorna att visa på vilket behov det finns av dem.
Protesterade
Paret Stina Bergström och Johan Ek hade kommit för att protestera mot nedläggningsplanerna. Stina Bergström är född och uppvuxen i Harads, Johan Ek har flyttat till bygden.
- Vi vill givetvis att skolan ska bli kvar. Jag vikarierar dessutom som lärare här och vill fortsätta jobba, sade Stina Bergström.
Hon påpekade att skolan är bygdens kärna och att den blir kvar är själva förutsättningen för att fler barnfamiljer ska välja att bosätta sig i området.
Alvina Pettersson och Fredrika Norberg, båda tolv år, har inget lust att börja pendla till Boden för att gå högstadiet.
- Vi vill inte splittras från våra kompisar bara för att det ska sparas pengar, sade Fredrika Norberg.