Här planeras försvaret

Natokoalitionen attackerar. I Morjärv planerar Sverige och Finland sitt försvar i den jättelika arméövningen Northern Wind.

20 mars 2019 18:38

Klockan 12 började mindre enheter att röra sig i terrängen i östra Norrbotten. Konfrontationen från Norge, Storbritannien och USA startade i onsdags när trupper började röra sig från Haparanda mot Kalix.

Samtidigt i Kalix kommuns inland står elfte militärpolisbataljonen och planerar att eskortera sin chef som vill åka närmare fiendeland för att träffa grupper i hemvärnet.

– Det är lite oklart var vi kan åka med tanke på att vi inte riktigt vet var de är nu. Så vi får anpassa planen hela tiden, säger Samuel Almquist som är fanjunkare i bataljonen från Stockholm.

– Det sker saker och ting i det här spelet hela tiden. Vår uppgift nu är att skydda chefen tills vi vet var hemvärnet är lokaliserat, fortsätter han.

Bataljonen är bara en liten del av den jättelika övningen som började på riktigt under onsdagskvällen där större militära grupperingar började röra sig från Haparanda mot Kalix.

Northern Wind involverar totalt 10 000 personer och av dessa kommer cirka 7 000 från Sveriges prioriterade samarbetsnationer: Finland, Norge, USA och Storbritannien. Övningen är tänkt att ge Sverige en ökad förmåga att lösa stridsuppgifter i brigads ram med underställda utländska förband och samtidigt ge en möjlighet för samarbetsnationerna att få en chans att öva i vårt klimat.

Övningen fortsätter fram till 27 mars och sedan börjar nedrustningen i östra Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Herman Öberg 0922–148