Här kraschar de hemliga lyxbilarna

Flertalet miljoner gick upp i rök i gårdagens trailerkrasch. Lasten var nämligen dyra Porscheprototyper.

14 februari 2017 12:09

Det var i går som en trailer, lastad med två bilar, körde av vägen och slog runt knappt två mil söder om Arjeplog. Trailern hamnade på taket i diket och den dyrbara lasten knycklades ihop.

LÄS MER: Lasbil bärgas

På trailern stod två testbilar från Porsche, som varit på testbanan, enligt en person med insyn i biltestverksamhet som också blev vittne till kraschen.

– Det var en vanlig testbil och en mula i lasten. Jag skulle tippa att det blev skit av båda bilarna. Testbilen är kanske värd någon miljon, men mulorna är generellt mycket dyrare eftersom de innehåller viktig information och testutrustning. Så säkert var det fyra, fem miljoner totalt som gick åt i går, berättar vittnet.

En testbil är en vanlig bil där man bytt ut mindre komponenter som inte syns inför testning. En så kallad "mula" är i själva verket en helt ny bilprototyp, som maskeras inför testning genom att man monterat på en redan känd kaross ovanpå den nya bilens chassi.

Trailern ska enligt uppgift ha varit på väg till Tyskland efter avslutade tester.

– Chauffören berättade att färden hade gått bra så länge det var träd längs vägen. Men när ekipaget kom ut på en sträcka med öppna fält på sidorna kom det en stormby som slet tag i trailern och de blåste helt enkelt av vägen.

Vi återkommer med kommentarer från Porsche Sverige.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ida Folkesson