Här ägde styckmordet rum

Här är den misstänkte styckmördaren tillbaka på brottsplatsen med polisens utredare. Tre plastyxor och en plastkniv användes när den misstänkte visade för polisen hur mordet gick till.

19 november 2018 21:30

Den 49-årige mannen, som sitter häktad misstänkt för att ha styckmördat en man i 40-årsåldern, fördes tillbaka till brottsplatsen vid lunchtid under måndagen för en så kallad rekonstruktion.

Syftet är att mannen ska återberätta brottets händelseförlopp för polis och åklagare på plats i lägenheten där mordet ska ha ägt rum. Förutom åklagaren och mannens advokat närvarade ett tiotal poliser. Det var kriminalutredare, insatsstyrkan och polistekniker, en rysk tolk samt en polisman som iklädde sig rollen som offer. Dessutom fanns tre personer från Kriminalvården på plats för att transportera den misstänkte till och från rekonstruktionen.

Som enda media på plats vid rekonstruktionen kan nu Norrbottens Media avslöja fler detaljer om utredningen. Bland annat att den misstänkte visade hur styckmordet gick till med hjälp av tre plastyxor och en plastkniv som placerades inne i lägenheten av polisens tekniker.

För första gången avslöjar nu kammaråklagare Anna Väppling var mordet och styckningen skedde.

– Mordet och styckningen har skett på en och samma plats, säger åklagaren.

Det är med andra ord i lägenheten där det på måndagen gjordes en rekonstruktion.

Rekonstruktionen startade vid 13-tiden och var över efter drygt 40 minuter. Efteråt berättade åklagaren varför man genomförde rekonstruktionen.

– Han har erkänt mordet och visat hur det har gått till. Den misstänkte har lämnat sin version men om det är sanningen vet vi inte. säger kammaråklagare Anna Väppling.

Åklagaren säger att rekonstruktionen dokumenterades.

– Om det är så att han plötsligt skulle förneka allt han har erkänt, då har vi erkännandet på film.

Mannens försvarare, advokat Jens Arnhof fanns med på rekonstruktionen. Han var inte speciellt pratglad efteråt.

– Efter rekonstruktionen finns det ingen anledning att ta tillbaka varken nödvärn eller den defensiva styckningen, sade han.

En "defensiv styckning" är en så kallad transportstyckning för att underlätta för den misstänkte att få ut kroppen från boendet.

– I övrigt kommer jag inte att kommentera det ytterligare, sade advokaten.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Lundqvist David Carr