Unik gemenskap i spåren av 1809
En ny gräns - ett delat folk. Konsekvenserna av 1809 års krig blev kännbara för människorna i Torneåområdet, men bidrog också till utveckling.
MINNESMÄRKE. För 125 år sedan byggdes den ortodoxa kyrkan i Torneå som påminner om den ryska närvaron.
Foto: Britt-Louise Spets
Fram till 1815 fick människorna välja i vilket land de ville bo men endast 20 personer valde Sverige, markerna värderades och byttes mellan ägarna i respektive länder och kyrkan fick behålla den lutheranska rättigheterna. Då var inte Ryssland socialistiskt och gränsen var öppen. - Den nya gränsen var ingen järnridå, befolkningen fick använda både rubel och daler som valuta, säger Henri Nordberg, chef på landskapsmuseet i Torneå. Där visas nu utställningen I dödens Rike, som tar upp kriget och dess följder. Ett krig där hunger och lidande präglade vardagen och som skördade tusentals offer bland såväl civila som soldater. Tsarens röda streck står oförändrat men inte utvecklingen. En positiv effekt värd att nämna är att förbudet mot att tala finska i svenska skolor försvann under 1960-talet. I dag är Haparanda/Tornio ett expansivt område där gränssamarbetet väckt uppmärksamhet långt utanför Finlands och Sveriges gränser. - Gränsdragningen har skapat en unik region. Om den hade dragits vid Kemi älv i stället hade inte den här trakten varit så spännande som i dag, säger Henri Nordberg. Kungabesök
Sedan det första gemensamma projektet, ett reningsverk, byggdes 1972 har det fortsatt. Att Märkesåret skulle uppmärksammas gemensamt var en självklarhet. Bland annat har skolorna genomfört aktiviteter tillsammans kring historiken. Störst fokus kommer att ligga på Krigsoperan skriven av Bengt Pohjanen. Den 20 augusti besöker kungaparet Haparanda/Tornio och den 17 september kommer alla kyrkklockor att ringa samtidigt till minne av fredsavtalets undertecknande. - Nu ser vi fram emot en ännu mer gemensam framtid. Gränsen är vår och ingen kan ta den ifrån oss, säger Ritva Nuosiainen.
Den 23 mars 1809 anlände ryska trupper till Torneå stad. Där fanns endast 500 sjuka soldater - de övriga hade dragit sig tillbaka mot Kalix i avsikt att försvara sig. Ryssarna togs emot väl i Torneå - redan första kvällen de ockuperades bjöd borgarna på fest för de ryska officerarna Konventionen i Månsbyn ledde till att de finska trupperna vände tillbaka mot Torneå för att sedan lämna sina vapen vid Kemi kyrka. Totalt kapitulerade cirka 4.500 personer. Ett huvudsjukhus grundades i Haparanda och mindre sjukstugor inrättades i byarna där männen var inkvarterade Totalt fanns nästan 7.000 sjuka män varav cirka 4.800 på sjukhusen - det överskred antalet friska soldater Över 2.000 soldater och 1.000 civila dog i Torneåområdet I Torneå stad var dödstalet tredubbelt år 1809 i jämförelse med andra år i Nedertorneå handlade det om femdubbla dödstal. Soldaternas kost bestod i huvudsak av bröd och kornmjölsvälling samt salt fisk -och kött.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!