Manifestationer för båda sidor

Ungefär 300 personer samlades till dagens demonstration mot flyktingar i Torneå. Både svensk och finsk polis fanns på plats.

"Go home Isis" har Anneli Eantala och Harri Taurianen skrivit på sina skyltar.

"Go home Isis" har Anneli Eantala och Harri Taurianen skrivit på sina skyltar.

Foto: Josefin Silverberg

Haparanda/Tornio2015-09-19 13:01

"Rajat Kiinni, rajat kiinni!" Skanderas det från megafonen längst fram i demonstrationståget i Torneå. Uppslutningen blev inte lika stor som väntat – arrangörerna hade hoppats på kring 1000 personer – men ungefär 300 personer dök upp till manifestationen under lördagen i Torneå. Det är den finländska flyktingpolitiken de motsätter sig. Tåget går från centrala Torneå till svenska gränsen. "Rasisti!" skriker en av dem som betraktar tåget när de passerar längs med köpcentret Rajalla.

– Finlands folk förstår inte allvaret i den här situationen. Det kommer för många och vi är oroade för att det är islamister, säger Harri Tauriainen som är klädd i finska landslagets matchtröja.

Anneli Rantala har täckt ansiktet och håller upp en skylt där det står ”go home isis”. Hon vill att gränsen till Sverige ska stängas.

Hur vet du att de som kommer är isis?

– Alla är det inte, men det kommer unga män som är islamister hit, det är utom kontroll, säger hon.

På svenska sidan om Victoriatorget, just på gränsen mellan Sverige och Finland, en symbolisk plats som binder ihop två länder och uppkallades efter kronprisessan har ett tiotal personer samlats för att i tystnad manifestera att de välkomnar flyktingarna. Jaana Ohtanen bor i Torneå. Det är främst på sociala medier som folks attityder märks av tycker hon.

– Debatten har blivit hätskare än man förväntat sig, vi är här för att visa medmänsklighet, att de här åsikterna på den högra ytterkanten förfärar oss, säger Jaana Ohtnanen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om