Kuriren har tidigare berättat om att Outokumpu Tornio Works har ansökt om miljötillstånd för utökad produktion vid stål-, krom- och sinterverken i Torneå.
I sitt yttrande om tillståndet instämmer Naturvårdsverket med de krav som länsstyrelsen i Norrbotten ställer på Outokumpu gällande minskade utsläpp av kvicksilver, stoft, kväveoxid och svaveloxid. Dessutom vill man se en tydligare redovisning av utsläppen från verken.
"Väl hårda krav"
När det gäller kvicksilver så släppte Outokumpu ut cirka 300 kilo under år 2005, då man mätte senast. Naturvårdsverket vill att mätning ska ske kontinuerligt och befarar att utsläppen ska öka till 500 kilo per år i och med produktionsökningen. Naturvårdsverket vill se en begränsning ner till 40 kilo per år, senast år 2014.
Juha Kekäläinen, miljöchef vid Outkumpu Tornio Works, menar att kraven är väl hårda.
- Outokumpus verk i Avesta släpper ut cirka 30 kilo kvicksilver per år men de har bara hälften av vår produktion i Torneå, så det blir svårt, säger han.
Ny mätning
Enligt Kekäläinen pågår nya mätningar av utsläppen som väntas kunna redovisas om en dryg månad.
- Jag är övertygad om att de kommer att visa betydligt lägre nivåer av kvicksilver. Men vi får vänta till resultatet kommer under hösten, säger han.
Orsaken till minskade utsläpp beror, enligt Kekäläinen, på att det skrot som används i produktionen till största del kommer från skrotade bilar och de innehåller i dag inte alls samma mängder kvicksilver som förr.
- En sak som svenska myndigheter verkar ha förbisett är att redan då när mätningarna gjordes 2005 så hade vi vad som i dag bedöms vara bästa möjliga teknik vid rening, BAT (Best availiable technique, reds anm), säger Juha Kekäläinen.
Kromutsläpp
Torneåverken har två slutdeponier för avfall i fabriksområdet. Naturvårdsverket anmärker på att sexvärt krom ska ha läckt ut i grundvattnet från en av dessa deponier.
- Sexvärt krom tillhör de allra giftigaste ämnena, men vilka mängder som har läckt ut har jag inte fått uppgifter om, säger Egon Enocksson, handläggare vid Naturvårdsverket.
Enligt Juha Kekäläinen rör det sig om små mängder. Utsläppet upptäcktes i början av 2000-talet och åtgärdades först genom att grundvattnet i området pumpades tillbaka och renades, senare löste man problemet genom injicering av ferrosulfat som binder det sexvärda kromet som ombildas till ofarligt trevärt krom.
- Det är godkända metoder för rening men vi håller dessutom som bäst på att stänga den deponin så det problemet är snart ur världen, säger Juha Kekäläinen.