Ett naturligt steg för kommissionen

Nu har den nya Gränsälvskommissionen börjat sitt arbete. Den största skillnaden mot tidigare är att kommissionen nu är en remissinstans utan beslutanderätt.

Britta Wännström från länsstyrelsen i Norrbotten är svensk ordförande i nya Gränsälvskommissionen. "Samarbetet fungerar väldigt bra", säger hon. Finska ordföranden Matti Hepola i bakggrunden.

Britta Wännström från länsstyrelsen i Norrbotten är svensk ordförande i nya Gränsälvskommissionen. "Samarbetet fungerar väldigt bra", säger hon. Finska ordföranden Matti Hepola i bakggrunden.

Foto: Göran Lahti

Haparanda/Torneå2010-11-13 06:00
Det blev mycket rabalder när det stod klart att den svenskfinska Gränsälvskommissionen miste sin rätt att besluta i ärenden som berör Torne älvs vattenområde. På onsdagen var det dags för kommissionen att visa upp sig i sin nya tappning. Mötet skede i samband med Tornedalens vattenparlament i Torneå. Viktigt uppdrag
Britta Wännström från länsstyrelsen i Norrbotten är den svenska ordföranden i den nya Gränsälvskommissionen. Hon ser med tillförsikt på det framtida samarbetet. - Det är ett jätteviktigt uppdrag. Vi är ju i början av vårt arbete men det känns väldigt bra hittills, säger hon. Finska ordföranden för kommissionen är Matti Hepola. - Bägge länder lutar ju sig mot EG-lagstiftningen så det här kommer att gå bra, säger han. "Viktig roll"
På plats fanns även Ann-Louise Månsson, Miljödepartementet. - Det kändes som ett naturligt steg för kommissionen. Det stämmer att man tappat beslutanderätten, men å andra sidan så kommer den att få ett stort inflytande på miljödomstolen, länsstyrelsen och kommunerna. Inte minst i det här forumet, vattenparlament. Ann-Louise Månsson menar att kommissionen bör spela en viktig roll i att förankra bland alla de som påverkas av olika vattenförvaltningsbeslut. Under mötet i Torneå presenterades också den nya gränsälvsöverenskommelsen samt den nya fiskestadgan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om