Mindre risk för skalv avgjorde

Det blev Pyhäjoki, 15 mil fågelvägen från Haparanda, som blir placeringsort för det nya kärnkraftverket i Finland. Kuriren var på plats i Simo, som alltså förlorade tvekampen.

BLANDADE KÄNSLOR. Simoborna Seija Tolonen och Leena Tikkanen sade sig ha blandade känslor om kärnkraftsbeslutet."Man får gratulera Pyhäjoki", säger Seija Tolonen.

BLANDADE KÄNSLOR. Simoborna Seija Tolonen och Leena Tikkanen sade sig ha blandade känslor om kärnkraftsbeslutet."Man får gratulera Pyhäjoki", säger Seija Tolonen.

Foto: Göran Lahti

Haparanda/Simo2011-10-06 06:00

Det var trångt om saligheten i Fennovoimas lilla kontor strax nordväst om Simo när beslutet om var det nya kärnkraftverket ska byggas skulle meddelas klockan 12 svensk tid. Budet stod mellan Simo, cirka tre mil från Haparanda, eller Pyhäjoki, cirka 15 mil fågelvägen från Haparanda.

Presskonferensen från Nationalmuseet i Helsingfors sändes via länk. Simos kommunledning satt vid ett bord i spänd förväntan på beskedet från Juhani Hyvärinen, styrelseordförande för Fennovoima.

- Det har varit en lång process och vi har noga vägt för- och nackdelar med de olika placeringsorterna. Båda orter är lämpliga men vi har till slut valt Pyhäjoki, säger han.

"Livet går vidare"
Ett besviket sorl hördes bland de närvarande, men Simos kommunchef Esko Tavia verkade inte alltför nedslagen.

- Det var 50/50 men jag var förberedd på det här beskedet. Jag kan inte vara besviken, det är ändå en vinst för norra Finland. Livet går vidare, nu har vi i alla fall fått ett klart besked, säger han.

Simo med knappt 4.000 invånare hoppades på de arbetstillfällen som kärnkraftverket skulle ge, samtidigt som ett motstånd också finns från kärnkraftsmotståndare, företrädare för fisketurismen och de som har sina fritidshus i närheten av den tänkta placeringen.

Esko Tavia tror ändå att det blir många arbetstillfällen för Simo.

- Det är inte så långt att pendla till Pyhäjoki, så nog är det positivt för oss också, säger han.

Ekonomi och säkerhet
En av anledningarna till att det blev Pyhäjoki är att risken för jordskalv anses vara mindre, enligt Fennovoima.

- Ja, dessutom innebär markförhållandena i Pyhäjoki att det blir billigare att bygga där, säger Juhani Hyvärinen, kärnteknikdirektör vid Fennovoima.

Han vidhöll att båda orterna var lämpliga.

- Vi såg till säkerheten, tekniska genomförbarheten, stödet från regionen, miljöaspekterna och byggkostnaderna och valet föll på Pyhäjoki, säger Juhani Hyvärinen.

Blandade känslor
Simoborna Leena Tikkanen och Seija Tolonen har blandade känslor kring beslutet.

- Jag är inte emot kärnkraft och det hade ju varit bra för jobbens skull, men det var ju positivt för fisketurismen, säger Leena Tikkanen.

- Man får gratulera Pyhäjoki, men jag tror att många är beredda att pendla härifrån för att jobba i Pyhäjoki, säger Seija Tolonen.

Fennovoima som står bakom kärnkraftverket är ett konsortium av flera ägare, varav E.ON kärnkraft Finland är störst. Outokumpu är näst största delägaren.

Det nya kärnkraftverket innebär, enligt Fennovoima, en investering på cirka 40 till 60 miljarder kronor. Den slutliga prislappen beror på vilken typ av anläggning man väljer och hur den kommer att byggas. Bolaget väljer leverantör under 2012, alternativt 2013.

Det förberedande arbetet på udden Hanhikivi i Pyhäjoki börjar tidigast i slutet av 2012. Siktet är inställt på byggstart 2015 och verken ska kunna tas i bruk tidigast år 2020.

I byggnadsfasen kan projektet innebära 3.000 - 4.000 arbetstillfällen och uppåt 800 i drift.

Det är Finlands sjätte kärnkraftverk och ska producera upp till 1.800 megawatt el.

Slutförvaring blir Euraåminne i sydvästra Finland söder om Björneborg.
Källa: Fennovoima

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om