Beredda att förhandla

Haparanda och Övertorneå kommuner har inlett förhandlingar med Ekfors Kraft för att få gatubelysningen tänd.  - Vi ska ta reda på vad Ekfors Kraft kräver, säger kommunalrådet Sven-Erik Bucht i Haparanda.

BESKT PILLER. Perarne Kerttu, Lars Spolander och Sven-Erik Bucht får svälja det beska pillret och förhandla med antagonisten Mikael Styrman, VD för Ekfors kraft.

BESKT PILLER. Perarne Kerttu, Lars Spolander och Sven-Erik Bucht får svälja det beska pillret och förhandla med antagonisten Mikael Styrman, VD för Ekfors kraft.

Foto: Göran Lahti

HAPARANDA/ÖVERTORNEÅ2007-11-20 01:45
Ledamöterna i kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) var eniga i både Haparanda och Övertorneå om att förhandla med Ekfors Kraft för att snarast få belysningen tänd. Det var inga glada miner hos ledamöterna i Haparanda efter att de blivit tvungna att svälja det beska pillret. - Det blir till att göra en pudel, säger Lars Spolander, gruppledare för moderaterna i Haparanda, lite halvt på skämt efter måndagens möte i KSAU. - Bara att gilla läget, säger centerns gruppledare Perarne Kerttu.Ta reda på krav
Kommunalrådet Sven-Erik Bucht vill inte gå in på detaljer kring vad man är beredd att erbjuda elbolaget.- Vi ska först ta reda på vad bolaget ställer för ekonomiska krav på oss, sedan får vi gå vidare, säger Bucht.Perarne Kerttu tror att en lösning kan nås relativt snabbt. - Med tanke på Styrmans uttalanden i media så kan man hysa vissa förhoppningar om en lösning redan i vinter, säger Kerttu. För Haparandas del blir det vice kommunalrådet Bengt-Olov Innala (s) som förhandlar vid en eventuell träff under tisdagen då Bucht är på tjänsteresa.Honkamaa förutspådde detta
Som Kuriren tidigare avslöjade så förutspådde Övertorneå kommunalråd Arne Honkamaa redan innan den interimistiska domen kommit att kommun kan komma att "krypa till korset" och betala Ekfors Kraft för att få lyset tänt. Och nu ska alltså kommunerna träffa Mikael Styrman, vd för Ekfors Kraft så snart som möjligt, troligen redan under tisdagen, med syfte att sätta sig ner och förhandla.- Det känns bra. Det är ju det här vi har velat hela tiden. Vi ska försöka komma överens, säger Honkamaa som ska sköta förhandlingarna för Övertorneås del.Ulf Zackariasson, (Ns) i Övertorneå hoppas att gammalt groll inte försvårar situationen.- Jag hoppas att förhandlingarna sker utan förutfattade meningar. Nu är det både ge och ta som gäller.Mörker i onödan?
Processandet har kostat pengar och hållit 5.000 tornedalingar i mörker under lång tid. Kanske hade mörkret kunnat undvikas om kommunerna betalat direkt.- Det är alltid lätt att vara efterklok med facit i hand, men man ska komma ihåg att situationen är unik i Sverige. Då måste man låta en rättsprocess avgöra frågan, säger Bucht.Bucht och Honkamaa är överens om att det var nödvändigt att pröva saken rättsligt.- Vi var inte beredda att betala dubbelt så mycket som till andra leverantörer. Mikael Styrman har rätt i det att alla väntat på beslutet och nu vet vi att vi inte har lagligt stöd i det här, säger Honkamaa.Bucht är fortfarande kritisk mot Marknadsdomstolens dom.- Konkurrenslagstiftningen är för luddig när två ledamöter kan ha diametralt motsatt åsikt till en dom i högsta instans, säger kommunalrådet Sven-Erik Bucht. Övertagande eller nytt nät?
Övertorneå kommun har kollat upp möjligheterna för ett nytt belysningsnät. - Vi ser det fortfarande som ett alternativ. Tekniska förvaltningen har tittat på hur en sådan lösning kan se ut, säger Honkamaa.Sven-Erik Bucht menar att det måste till rejäla investeringar även om det blir ett övertagande av det befintliga belysningsnätet.- Det är ett ålderstiget nät som behöver rustas och göras betydligt mer energisnålt, säger han. Enligt råden så kommer inte näringsminister Maud Olofssons stab att vara inblandad i förhandlingarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!