Yrkar på fängelse för rånet – först följer vårdutredning

Åklagaren vill se ett fängelsestraff i över ett år för guldrånaren. Men tingsrätten tar ett uppehåll i målet mot rånaren i Haparanda för att få en utredning av frivården.

Foto: Herman Öberg

haparanda2016-02-09 16:09

Mannen i 20-årsåldern som utförde rånet erkänner brottet. Han var i behov av pengar, eftersom han ska ha varit skyldig pengar för sitt drogmissbruk till någon han inte vill ligga efter med i betalningarna. Han har aldrig avslöjat vem det är han är skyldig pengar.

– Han var inne i ett missbruk som kostar pengar. Och det är till en man som man inte vill vara skyldig pengar, förklarade försvarsadvokaten Magnus Söderlind i Haparanda tingsrätt.

Den tilltalade förklarade att han inte hade för avsikt att råna just Tornedalen ur, guld och silver. Men han tog med sig en soft air-gun (pistolliknande) och en batong för att få med sig pengar. Då såg han kvinnan som jobbade inne på butiken och misstänkte att hon var ensam. Därför gick han in och utförde rånet där, påstår han.

Han riktade leksakspistolen mot den anställda kvinnan i butiken och krävde pengar. Hon gav honom pengarna som fanns i kassan, 2 200 kronor, men han ville ha mer. Då slog han sönder två glasmontrar och tog med sig tio herrklockor. Nio av dem var prismärkta och hade ett totalt värde på 19 480 kronor.

Rånaren säger sig inte minnas mycket från dagen eller dagarna innan eller efter händelsen. Han var inne i ett drogmissbruk och hade tagit mycket den dagen. Han säger sig ha druckit en liter sprit och tagit amfetamin och "väldigt mycket benzo" dagen han rånade butiken. Dagarna innan ska han ha rökt cannabis. Polisen hittade honom på kvällen med en kniv och 5,99 gram cannabis på sig.

Missbruket låg bakom rånet, menar han. Det var därför han tog med sig låtsaspistolen och batongen.

– Jag behövde pengar.

Pengarna har fick med sig har inte återfunnits.

– De gick till skulder antar jag.

Vilka han har varit skyldig pengar har han inte heller berättat vid polisförhör.

– Jag kan inte säga.

Mannen har inte dykt upp på tidigare möten med frivården, så ingen personutredning är gjord. Han ställer sig dock positiv till att få behandling och därför ska frivården göra en utredning. Därför beslutade sig tingsrätten för att ta uppehåll i målet och se till att få en kompletterande personutredning för att se om han kan få behandling, så kallad kontraktsvård.

Dessförinnan yrkade kammaråklagare Ulrika Schönbeck på fängelse i 14 till 15 månader, förutom skadestånd till butiksbiträdet och ersättning till butiken.

Försvarsadvokat Magnus Söderlind är inne på minimistraffet, det vill säga ett år, men med tanke på åldern – nio månaders. Och att det ska avtjänas genom en villkorlig dom och skyddstillsyn. Såvida tingsrätten inte bedömer att den tilltalade i stället ska få vård.

Läs mer: "Väpnat rån i Haparanda: Jag är i chock"

Läs mer: Gjorde som tjuvarna sa – får ingen ersättning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om