"Vuxna måste vara delaktiga"

Vuxna måste ta ett större ansvar. Det menar Olle Cox som skrivit boken

ALLVARLIGT. Tornedalsskolans rektor John Waltari tar problemen på allvar. "Vi ska arbeta hårt med etik och moral", säger han.

ALLVARLIGT. Tornedalsskolans rektor John Waltari tar problemen på allvar. "Vi ska arbeta hårt med etik och moral", säger han.

Foto: Göran Lahti

Haparanda2009-11-19 06:00
Koll på nätetMobbning har alltid funnits på både skolor och arbetsplatser, men den nya tekniken har ökat tillgängligheten och anonymiteten. Det tar bara ett ögonblick att skicka ett kränkande sms eller skriva en elak kommentar på en chat.Alldeles nyligen kom boken Koll på nätet ut och författaren Olle Cox menar att föräldrarna och vuxna i ungdomarnas närhet måste ta ett större ansvar. - I grund och botten tror jag att det handlar om bristen på vuxennärvaro, att föräldrarna är mer delaktiga. Lika självklart som vi frågar hur det varit i skolan eller på träningen borde vi fråga hur det varit på nätet och vad som hänt där, säger Olle Cox.Att införa ordningsregler och prata om etik och moral är en viktig del, menar han.Grova kränkningar
Olle Cox är även föreläsare och berättar att bland de exempel på nätmobbning som han sett finns mycket grova kränkningar.- Det kan vara oerhört elaka grejer som en smygtagen bild med texten "Du ska dö" under, säger Olle Cox.En bidragande orsak till det är att man kan vara anonym.- De svar vi får från unga är att det blir grövre när de inte behöver se besvikelsen i den drabbades ögon, säger Cox.Han är dock hoppfull om framtiden även om mycket återstår att göra.- Vi ser att medelåldern stiger kraftigt bland nätanvändarna, vilket leder till att föräldrar lär sig hur det fungerar och kan prata om nätet med de unga. Fotnot: Boken Koll på nätet har tagits fram av stiftelsen Friends i samarbete med Telia.
Nätmobbning:Enligt stiftelsen Friends undersökning i juli 2009 har 41 procent av Sveriges unga i gruppen 14-16 år blivit utsatta för kränkningar via nätet eller mobilen. En av tre utsätts för elaka meddelanden och fler än en av tio för hot via mobilen eller nätet. Sex av tio vet vem det är som mobbar dem och i de flesta fall är det någon i klassen eller skolan.Hjälp och råd för drabbade och föräldrar erbjuds på nätet och i annat material via Friends, Rädda barnen, Medierådet, Skolverket och Bris.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om