Vill stärka det finska språket

Folkpartiet vill stärka det finska språkets ställning i Sverige genom att göra finskan till minoritetsspråk i hela Sverige och dessutom garantera Sverigefinska barn rätt till finskundervisning.

HAPARANDA2006-08-11 06:00
- Sverigefinnar har under lång tid fört en kamp för att kunna ge sina barn och ungdomar rätten att erövra sitt eget språk. Deras status som nationell minoritet har dock inte lett till samma rättighet som redan andra minoriteter har såsom samer, tornedalingar och romer, säger Nina Lundström (fp), riksdagsledamot från Stockholms län bördig från Haparanda, med anledning av folkpartiets nya rapport "Stärk det finska språkets ställning i Sverige" som presenterades i går.

Förbättra kunskapen
Nina Lundström är uppväxt i Haparanda och själv finsktalande. Folkpartiet ser brister i nuvarande system och vill åtgärda dessa för att stärkadet finska språkets ställning i Sverige. Förutom ovan nämnda åtgärder vill man bland annat utveckla minoritetsskolorna, granska Sverigefinnarnas rätt till utbildning samt förbättra kunskapen om nationella minoriteter och granska innehållet i läromedel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om