Vill bevara unik handelsbod

Den anrika handelsboden Hermanssons i Haparanda, grundad 1832, är fortfarande öppen några dagar i veckan men kommer snart att upphöra.
- Helst skulle jag vilja att allt bevarades och blev ett museum, säger Lasse Hermansson som driver handelsboden.

HAPARANDA2006-08-31 06:00
Att kliva in i Hermanssons affär i centrala Haparanda är att ta ett stort steg tillbaka i tiden. Inredningen och inventarierna är intakta men slitna då de använts dagligen sedan huset byggdes 1832. Hyllorna är fyllda av varor från förr, hattar, burkar och allehanda prylar går att hitta. Även nyare varor finns, såsom stickade tröjor och en stor samling bälten. Lasse Hermansson driver butiken ensam sedan brodern Nisse gick bort i slutet på förra året. Han håller öppet måndag, onsdag och lördag och det saknas inte kunder.
- Det har varit full rulle hela dagen, säger Hermansson och säljer en av de sista Unika-boxarna till Anders Tapani, Haparanda.
Samtidigt som Kuriren är Luis Romero, Los Angeles på besök i handelsboden.
- Det här är fantastiskt, det måste bara bevaras, säger Romero som är i Haparanda för första gången.

Upphör snart
Hermansson tar ofta emot grupper och berättar om handelsbodens brokiga historia. När Ulrika Messing besökte staden nyligen ingick ett besök på Hermanssons i det späckade programmet.
Handelsboden har varit i familjen Hermanssons ägo sedan Lasses farfar kom till gränsstaden från Sodankylä och tog över butiken redan 1870.
- Min pappa tog över efter farfar och efter pappa drev min bror Gösta butiken ända till 1994 då jag och min bror Nisse tog över, säger Lasse Hermansson.
Han känner att han inte orkar hålla på så länge till och butiken kommer att upphöra efter att han har sålt ut vinter varorna, troligen en bit in i nästa år.
Haparandaprofilen känner naturligtvis starkt för fastigheten, handelsgården som är i ganska dåligt skick. Uthuslängorna är sneda och vinda men står upprätt ännu. Några äppelträd med förvånansvärt stora äpplen finns också där.
- Helst skulle jag vilja att allt bevarades och blev ett museum och jag har erbjudit kommunen att köpa fastigheten, inventarierna och tomten, ja alltihop, säger Hermansson som inte vill berätta hur mycket han begärt.
Kommunen kommit med motbud, först på en miljon och sedan två miljoner kronor. Hermansson vill dock inte pruta på priset.
- Jag måste ju tänka på barnbarnen också. Får jag inte det jag begärt så är det bättre att auktionera bort allting i delar, säger han.
Berndt Perdahl som guidar Kuriren runt på gården är engagerad i frågan och vill precis som Hermansson bevara handelsboden som ett kulturminnesmärke.
- Det finns ingenting liknande i hela Sverige, det måste bevaras som ett tidsdokument. Värmehållning, el och tak måste åtgärdas men utan att förstöra något, menar han.

Vill K-märka
Perdahl har varit i kontakt med länsantikvariatet och fått besked att de är beredda att få gården kulturminnesmärkt. För tillfället är den bevarandemärkt, vilket innebär att man kan få tillstånd att riva den. En K-märkning skulle rädda handelsgården från att rivas.
- Visst är uthuslängorna ganska förfallna, men de går att restaurera till ursprungligt skick. Här har ett bageri funnits och här ett kafé med disken intakt, säger Perdahl och visar runt bland uthuslängorna.
I fastigheten finns också två lägenheter på sex rum och kök vardera varav en är helt intakt sedan Lasse Hermanssons farfar och farmor bodde där för cirka 130 år sedan. Den före detta läraren och snart före detta handlaren visar runt i huset och plirar med ögonen och säger innan vi skiljs:
- Visst vore det synd att förstöra allt detta?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om