Räddningschefen: "Det är jag mest orolig för"

Vattennivåerna i Haparanda väntades nå kulmen sent på söndag eller under måndagen. "Jag är mest orolig för att människor ska gå ut i vattnet, inte veta var älvkanten är, dratta i och följa med i den otroligt starka strömmen" säger Fredrik Wuopio, räddningschef i Haparanda.

Haparanda, söndag förmiddag. Gång- och cykelvägen ligger delvis under vatten och vattnet närmar sig motellet.

Haparanda, söndag förmiddag. Gång- och cykelvägen ligger delvis under vatten och vattnet närmar sig motellet.

Foto: Sune Nilsson

Haparanda2023-05-21 11:57

Vårfloden i Tornedalen beskrivs som den värsta på flera årtionden.

SMHI har utfärdat röda varningar för höga flöden och översvämningar på platser i Tornedalen.

Under söndagen kulminerade de höga flödena nedströms Pello och vattennivåerna kommer förmodligen inte bli högre än vad de redan är.

– Det värsta borde ha varit nu, säger Hugo Rudebeck, vakthavande hydrolog vid SMHI.

För Haparanda är det fortfarande några timmar kvar innan toppen är nådd.

– Vi kan förvänta oss en kulmen i Haparanda senare i kväll eller under natten mot måndagen, säger Hugo Rudebeck.

Fredrik Wuopio säger att räddningstjänsten följer utvecklingen hela tiden och just nu mäter de höga punkterna för att se hur stor höjning de kan ta emot innan de behöver börja valla in samhällsviktiga byggnader.

– Vi ska valla in toaletter som finns längs med älven, för att slippa få in älvvatten i avloppssystemet, säger han som fortsätter:

– Vi kommer att ha full koll och under en längre tid. Även om vi når kulmen under morgondagen (måndag, reds anm) så kommer det ändå att ta en vecka för vattnet att rinna undan innan vi är tillbaka på fredagens nivåer som också var höga nivåer.

Räddningstjänsten ska också ge den hjälp som kan behövas för exempelvis framkomlighet till hemtjänsten.

Hur mycket resurser har du att ta in i arbetet?

– Om jag trycker på den stora knappen så är vi 60 till 70 personer, räddningstjänsten och tekniska inräknade, vi har också privata entreprenörer att tillgå. Vi är väl förberedda.

Hur orolig är du just nu?

– Måttligt. Jag är inte trygg och jag är inte jätteorolig. Jag är mest orolig för att människor ska gå ut i vattnet, inte veta var älvkanten är, dratta i och följa med i den otroligt starka strömmen, säger Fredrik Wuopio.

Nina Waara, S, kommunalråd, säger att kommunstyrelsen som också är krisledningsnämnd finns men inte ännu är aktiverad, utifrån rapporter från räddningstjänsten är beskedet att den inte ännu behöver aktiveras.

– Det är alltid oro kring islossningen. Vi följer utvecklingen timme för timme, inte minst med tanke på hur saken utvecklar sig med framkomligheten. Räddningstjänst, ambulans och andra måste kunna komma fram och vi vet ju att framkomligheten har påverkats i Övertorneå, säger Nina Waara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!