Varning för livsfarlig genväg

Banverket larmar om livsfarligt spårspring över bangården i Haparanda. Personal vittnar om genande över spåren och till och med mellan vagnarna.
- De utsätter sig för extrem fara, säger Malin Hansson, informatör, Banverket.

HAPARANDA2007-09-13 06:00
I samband med skolstarten började de som arbetar på bangården i Haparanda märka att det dagligen genar ett stort antal personer över järnvägsspåren. Något som inte bara är förbjudet utan också förenat med livsfara. På bangården sker växling av vagnarna och detta sker delvis genom radioväxling. Detta innebär att loken styrs via radio och tågen rullar utan att det finns någon förare i loket. Långa tågsätt som står still kan helt plötsligt börja rulla.

Stora risker
- De inte bara genar över spåret utan går mellan och kryper under vagnarna. Detta vållar stora problem i arbetsmiljön för dem som arbetar vid bangården och enorma risker för dem som genar, säger Malin Hansson, informatör, Banverket.
Enligt Hansson finns även risken att man halkar eller fastnar i järnvägsspåret och eftersom växlarna i spåret fjärrmanövreras från en plats långt från växeln kan de slå om mycket hastigt utan förvarning.
- Det är frågan om oerhörda klämrisker, säger hon.
Några fall av klättring på järnvägsvagnar har inte rapporterats, men Malin Hansson varnar även för den faran.
- Man behöver inte röra vid ledningen för att det ska vara livsfarligt. Det räcker med att man klättrar upp en bit och är i närheten av ledningarna så kan det bli överslag.
Ett överslag innebär att 16.000 volt slår genom kroppen, vilket oftast medför dödlig utgång.

Använd gångtunnel
Banverket uppmanar alla att använda den gångtunnel som finns vid bangården. Det gör Erik Lindelöv, 12, och Julius Ruona, 13.
- Jag har aldrig gått över spåren, säger Julius, och kompisen nickar instämmande.
Visste ni att det är förbjudet?
- Nej, ingen aning, säger de i mun på varandra.
Samtidigt som arbetet på bangården pågår en bit längre bort blir Kuriren vittne till att några pojkar springer över bangården. De smiter dock iväg innan Kurirens utsände hinner prata med dem. I gräset på båda sidor om bangården ser man en tydlig stig som trampats upp. Enligt Malin Hansson handlar det inte bara om ungdomar som genar utan folk i alla åldrar. Kanske ovetande om faran och att det är ett lagbrott.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om