Världsbokdagen firades i Haparanda

Med rosor, gratis böcker och fika firades Världsbokdagen på Haparanda stadsbibliotek.- Vi ser ljust på bibliotekens framtid, säger Marita Mattsson Barsk, bibliotekschef.

LÅNGA RÖR. Rören är inte bara grova, de är minst 200 meter långa också. Foto: Eija Dunder

LÅNGA RÖR. Rören är inte bara grova, de är minst 200 meter långa också. Foto: Eija Dunder

Foto: Eija Dunder

Haparanda2013-04-24 06:00

På tisdagen firades Världsbokdagen för 16:e gången. Under dagen delade biblioteken i Norrbotten ut 3.000 gratis exemplar av boken I tystnaden begravd av Tove Alsterdal. Boken lanseras som en kriminalroman och utspelar sig bland annat i Tornedalen. Författaren kommer under hösten att besöka alla kommuner i länet för att diskutera boken.

- Hela Norrbotten läser alltså samma bok av en författare med norrbottniska rötter, det tycker vi är ett bra sätt att fira Världsbokdagen på, säger Marita Mattsson Barsk.

De senaste tre åren har lånen på biblioteket i Haparanda ökat, till skillnad mot den minskande trenden som råder på många ställen i landet. Marita Mattson Barsk menar att bland annat sammanslagningen till ett gemensamt bibliotek i Norrbotten förändrat, och förbättrat, mycket.

- Anledningen till att det går så bra för Haparanda stadsbibliotek tror jag är att vi har lyckats synas ganska mycket. Dessutom har vi bokbussen som åker runt i alla kommunens byar så att alla får samma chans att låna böcker på ett smidigt sätt, säger hon.

"Förser folk med läsbart"
En stor del av utlånens ökning står bokbussen för. Krister Jolanki är namnet på bokbusschauffören som kör i Övertorneå och Haparanda, från Aapua i norr till Sangijärvi i söder. Han har arbetat på bokbussen i nio år.

- Jag förser folk med läsbart. Det är ett bra jobb där man träffar mycket människor, unga som gamla, säger han.

Bussen innehåller drygt 1.500 titlar och fungerar även som skolbibliotek.

- Jag kör varannan vecka i Haparanda och varannan i Övertorneå. Det blir långa dagar, men det är aldrig långtråkigt, säger Krister Jolanki.

1995 beslutade Unescos generalkonferens att fira Världsbokdagen

Det är böcker, författare, läsning samt värnandet om upphovsrätten och människors fria tillgång till information som firas

Idén kommer från spanska Katalonien där dagen firats sedan början av 1900-talet där man enligt tradition ger en bok till någon man tycker om och får en ros tillbaka

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om