Var fjärde rättegång ställs in

Nästan var fjärde rättegång ställs in i länets domstolar.Sämst ställt är det på Haparanda tingsrätt.– Det här något vi har lagt fokus på för att undvika, säger Agneta Karlsson.

Tråkig statistik. Agneta Karlsson, lagman och chef på Haparanda tingsrätt, förklarar att ett intensivt arbete pågår för minska antalet inställda förhandlingar.

Tråkig statistik. Agneta Karlsson, lagman och chef på Haparanda tingsrätt, förklarar att ett intensivt arbete pågår för minska antalet inställda förhandlingar.

Foto: Sabina Nilsson

Haparanda2014-08-20 00:49

Samhällets kostnader för inställda förhandlingar och möten i brottmål på landets tingsrätter är hundratals miljoner kronor. Bara under 2013 tvingades domare ställa in vid 15.885 tillfällen.

I Norrbotten tog rättens ordförande detta beslut 368 gånger under fjolåret. 68 av dessa togs i det nyrenoverade tingshuset i Haparanda, vilket innebär en procentsats på 32,38 procent. Sedan 2009 handlar det om ett snitt på 25,82 procent, eller vid 380 tillfällen.

Agneta Karlsson, lagman och chef på Haparanda tingsrätt, tycker att statistik många gånger kan vara missvisande.

– Jag är lite allergisk mot procentsatser. Och det är jag av den enkla anledningen att i och med att vi har relativt få mål, så blir procentsatsen kanske högre. Det slår hårdare. Jag tycker att man får vara lite försiktig att titta på procentsatsen, enbart. Har du många mål så kanske du får lite mer rull på allting. Det är väl fördelen med stordrift, säger Agneta Karlsson.

Ser du de här siffrorna som ett misslyckande?

– Vi vill absolut inte ställa in mål, för det kostar pengar för staten, det kostar resurser för oss och det är besvär för parter som har kommit till förhandlingen. Det här är något vi har i fokus så mycket vi bara kan för att undvika. Men tyvärr så kan man inte helt få bort de här siffrorna.

På vilket sätt jobbar ni för att få bort dem?

– Med delgivningarna jobbar vi rätt mycket nu. Förr i tiden anlitade man polisen, nu är det ett annat företag som sköter det. Vår erfarenhet är att det har blivit bättre.

I dag kan beslut tas om hämtning av både tilltalade och målsägare till rättegångar om så krävs. Ett förfarande som inte fungerar optimalt, menar Agneta Karlsson.

– Polisen har kanske inte resurser att på studs rycka ut och söka rätt på folk. Och det är väl något jag uppfattar har blivit en försämring, att det var lättare tidigare längre tillbaka i tiden.

På onsdagen visade sig denna verklighet även i Luleå tingsrätts snart nyrenoverade lokaler. En 27-årig man som bland annat åtalats för hets mot folkgrupp promenerade ut från rättscentrum efter att rådmannen Christer Ödberg ställt in rättegången.

Anledningen den här gången var att målsägaren i en av åtalspunkterna aldrig dök upp.

Det var andra gången som Luleå tingsrätt tvingades ta detta beslut i samma mål.

Antalet inställda brottmål i Norrbotten 2009-2013:

Gällivare tingsrätt: 306 (18,62 procent).

Haparanda tingsrätt: 380 (25,82 procent).

Luleå tingsrätt: 1072 (19,13 procent).

Sverige: 86.852 (23,50 procent).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om