Väpnat rån mot finsk butik

Ägarparet samt en anställd i en livsmedelsbutik bands under vapenhot fast av fyra rånare i finska Tengeliö, några mil från Övertorneå på torsdag eftermiddag. Rånarna länsade sedan kassaskåpet och kassaapparaten och kom över en stor summa pengar.
Även den svenska polisen involverades i jakten på rånarna. Bland annat skärptes bevakningen vid gränsen till Sverige.

HAPARANDA2006-09-02 06:00
Butiksägarna Jouko och Kirsti Lahti samt deras anställde Marko Hiltunen klarade sig helskinnade men var rejält skärrade efter rånet, där de alltså under vapenhot bands fast av rånarna.
Parets butik är belägen på vägen mot Rovaniemi, cirka en mil från gränsövergången i Övertorneå. Den besöktes av en man som skulle köpa cigaretter vid 14-tiden på torsdagen. Medan Kirsti Lahti expedierade mannen hörde hon ljud från ett bak­re rum.
När hon gick för att se efter vad det var möttes hon av två huvförsedda män som riktade handeldvapen mot henne.

Bands fast
Kirsti Lahti bands fast med tejp av männen. Hennes man Jouko befann sig i kontoret längre bort i butiken och hörde tumultet. Även han möttes av gevärspipor och bands fast. Samma öde mötte Marko Hiltunen som anställts för att sköta om bäruppköp till butiken.
- Jag tog reflexmässigt tag i en gevärspipa som var riktad mot mig och bände upp den mot taket, berättar Jouko Lahti till Pohjolan Sanomat.
Han övermannades och bands fast av de fyra männen som talade ryska och lite engelska. De tömde sedan kassaskåpet och kassaapparaten.
En portabel dator och de bundnas mobiltelefoner togs också av förövarna som flydde i en grå bil, vars fabrikat inte kunnat fastställas.
- De tömde till och med myntfacket i kassan, säger butiksägaren Jouko Lahti som var den som först lyckades komma loss och larma polisen.

Höjd beredskap
Polisen tog genast upp jakten på rånarna och även svenska polisen larmades då man ville förhindra att förövarna flydde över gränsen. Enligt Esko Rasi, polisbefäl i Ylitornio, har man inte lyckats fånga rånarna och har inte vetskap om vart de flytt.
- Jakten pågår och de kan ha flytt till Sverige, säger Rasi.
Polisen i Haparanda och Övertorneå försattes i höjd beredskap och bevakade gränsövergångarna under torsdagen och fredagen. Enligt Johannes Jägare, polischef i Haparanda, sänktes beredskapsnivån under fredagen.

Stora summor
Bytet vid rånet blev stort då butiksinnehavarna hade hämtat en större summa kontanter för att kunna genomföra bäruppköp.
- Det rör sig om flera tusen euro som de fick med sig, säger Esko Rasi.
Ingen person fick några fysiska skador vid rånet men de drabbade var rejält skärrade
- Det gick ju bra när ingen skadades. Man fattar nog vad som hänt först nästa vecka, säger Lahti som öppnade butiken redan samma kväll.
Hustrun Kirsti är också väldigt tagen av händelsen.
- Jag är väldigt chockad, fyra gevärsmän kommer in så där, det går inte att fatta egentligen, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om