Vägrar lämna uppgifter

Ekfors Kraft AB lämnar inte in de uppgifter om bland annat kundregister och fastigheter som skulle kommit in senast den nionde februari till Fastighetsdomstolen. Elbolaget lämnar dock in en koncessionsansökan till energimyndigheten.

HAPARANDA2007-02-10 06:00
I slutet av november begärde energimarknadsinspektionen att Ekfors Kraft AB ska tvångsinlösas. Fastighetsdomstolen i Luleå tingsrätt anmodade elbolaget att inkomma med uppgifter om nätkartor, driftscheman, kundregister och fastigheter, vilket inte kommer att ske.
- Ekfors Kraft är inte berett att medverka till det som bolaget ser som ett rättsövergrepp och kommer inte att förse energimyndigheten med de handlingar som begärts, säger Bo Lindqvist som företräder elbolaget.
Mikael Styrman är något mer målande i sin motivering.
- Judarna i 30-talets Tyskland lämnade in sina tillgångar till staten och det hjälpte inte dem, säger Styrman.

Bestämma värdet
Fastighetsdomstolen behöver uppgifterna för att kunna bestämma vilka fastigheter som omfattas vid en eventuell tvångsinlösen, samt bestämma marknadsvärdet på företaget. En siffra som anges i stämningsansökan på värdet är cirka 20 miljoner kronor, vilket ägaren Mikael Styrman avfärdat som för lågt. Enligt Bo Lindqvist kan man inte bortse från risken att staten får lösa in elbolaget till ett underpris.
- Det spelar ingen roll, myndigheterna har redan stulit miljontals kronor av oss, säger Styrman.
Rådman Göran Ekman som i fastighetsdomstolen krävt in uppgifterna säger att bedömning av värdet i så fall får göras utan uppgifterna.

Koncessionsansökan
Ekfors Kraft kommer dock att lämna in en koncessionsansökan, vilket företaget inte gjort för åren 2002-2006, enligt Charlotte Zackari på energimarknadsinspektionen.
- Bolaget lämnar in en ny koncessionsansökan och där finns nätkartor och en del teknisk information i bilagorna, säger Bo Lindqvist.
Han betonar att rätten har att först besluta om det finns grund för tvångsinlösen överhuvudtaget.
- Först efter det kan det bli aktuellt att titta på storleken på lösenbeloppet, säger Lindqvist.

Aldrig prövat
Kuriren har rapporterat om de många tvister mellan Ekfors Kraft och myndigheterna som lett till begäran om tvångsinlösen. Ett liknande fall har aldrig prövats i Sverige och utfallet är ovisst.
- Ingen har drivit en sådan här process förut så många undrar nog hur det ska gå, säger Lindqvist.
Fastighetsdomstolen har ännu inte beslutat sig för hur processen ska gå vidare.
- Vi får ta oss en funderare på hur vi ska gå vidare med ärendet, säger rådman Göran Ekman som leder förhandlingarna.
Läs mer
<A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&amp;ArticleID=1423671&amp;ArticleOutputTemplateID=125&amp;ArticleStateID=2">"Förvånande beteende"</A>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om