Uppköpare svär sig fri

Det finska företaget Lapin Liha som anklagas för att slussa in ukrainska bärplockare till Sverige för att köpa upp skörden svär sig fri från ansvar.
- Det handlar nog om lobbyverksamhet från de svenska bäruppköparna, säger företagets VD Jukka Kristo.

HAPARANDA2006-08-03 06:00
Den svenska bärbranschen har ett tungt år med tuffare beskattningsregler än övriga länder och dålig tillgång på bär på grund av den torra väderleken.
Som Kuriren berättade i går är ett av orosmolnen att utländska, framför allt ukrainska bärplockare väntas komma till Sveriges bärskogar via Finland.
Även i Finland är det ett sämre bärår i år och utgångspriset är överlag högre än förra året och i Sverige är man rädda för över­etablering om det kommer plockare över gränsen från Finland.

Polisanmälan
Dessutom fruktar man att bären köps upp av utländska företag som inte har de beskattningsregler som gäller för de svenska uppköparna. Det har gått så långt att det finska företaget Lapin Liha OY, Rovaniemi, polisanmäls för att ha slussat över ukrainska bärplockare utan svenska visum till Sverige.
Jukka Kristo, VD för Lapin Liha bekräftar att man ordnat visum till ett antal ukrainska bärplockare. Något exakt antal vill han inte nämna och tillägger att alla som fått visum inte nödvändigtvis kommer till Finland. Han tror att antalet i hela Finland understiger 1.000 plockare.

Lobbyverksamhet
- Det är betydligt färre utländska plockare i Finland än i Sverige och vi håller inte reda på var de plockar, om det är i Sverige eller här, säger Jukka Kristo och svär sig fri från ansvar för de ukrainska bärplockarna.
Han menar att det hela handlar om lobbyverksamhet från de svenska bäruppköparna.
- De målar upp scenarion som de hoppas ska påverka skattelagstiftningen i Sverige, säger Kristo.

Transportproblem
Enligt Jukka Kristo finns det ingen möjlighet att köpa upp stora mängder bär från Norrlands inland på grund av transport­problem.
- De behöver inte vara rädda för att vi ska köpa upp allt för det är svårt att transportera färska bär längre sträckor, så även om jag gärna skulle köpa mer bär från Sverige så går det inte, säger han.
Lapin Liha köper dock bär från svenska sidan sedan många år, men då är det från gränsområdena mot Finland.
Kristo medger att han gjort affärer med den svenska aktör som ska ha misskött sig i ansvaret för utländska bärplockare i Sverige.
- Ja, det har vi gjort. Vi köper bär, det spelar ingen roll av vem, säger Kristo.
Jukka Kristo menar att det inte behöver vara dåligt att ett utländskt företag köper bär från Sverige och framhåller att Lapin Liha hjälpte den svenska marknaden för renkött när den gick dåligt genom att köpa renkött från Sverige vilket lyfte upp kilopriset som helhet.
<P>Läs mer:<BR><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&ArticleID=1250932&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2">Väntad kamp om blåbär</A><BR><BR><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&ArticleID=1250925&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2">Ingen plats för fusk i skogen</A></P>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om