"Uppdraget slutfört"

Från tomt skal till färdigt Ikeavaruhus på rekordtiden sex veckor. Kuriren träffade teamet som ligger bakom bedriften.
- Vår arbetsmetod har blivit en succé, säger Bosse Ahlsén, kommunikation- och inredningschef Ikea.

HAPARANDA2006-11-17 06:00
Det är dagen efter det historiska öppnandet av Ikeavaruhuset i Haparanda. Parkeringen är välfylld och Ikeapersonalen hjälper kunderna till rätta i det splitternya varuhuset. Varor, priser, informationsskyltar, visningsrum, allt finns på plats. När Kuriren besökte varuhuset för tio veckor sedan var huset bara ett tomt skal, den enda möbel som fanns var den soffa som dåvarande finansministern Per Nuder provsatt i. Eller rättare sagt, låg i, sedan skojade han om soffliggare inför valet.

Vässat team
Kuriren fick komma in bakom kulisserna för en inblick i hur interiören på varuhusen byggs upp. Vi träffar Bosse Ahlsén, kommunikation och inredningschef på Ikea, som varit med och byggt upp ett tiotal Ikeavaruhus i landet. Han har varit anställd i företaget sedan 1985 och började jobba med varuhuset i Haparanda direkt efter att Ikea öppnade i Kalmar.
- Vi är en projektgrupp på 20 personer som har genomfört uppbyggnaden av varuhuset här. Gruppens storlek kan variera något beroende på varuhusets storlek. Alla har sin specialuppgift och på varje viktig position finns en reserv med samma kompetens, berättar Ahlsén.
Bosse Ahlsén har tagit fram den nya arbetsmetod som än så länge bara Ikea i Sverige tillämpar.
- Det unika i det här är att varje Ikeavaruhus i Sverige är experter på och ansvarar för en specifik del av varuhuset. Exempelvis har en grupp från Helsingborg byggt upp köksavdelningen, en grupp från Malmö och byggt upp saluhallen och så vidare, berättar han.
Han berättar stolt att uppbyggandet av Ikea i Haparanda har tagit sex veckor mot snittet som är nio veckor. Ikeaanställda i Haparanda har monterat möbler och packat upp varor, medan grupperna från de andra varuhusen har inrett, prissatt och skyltat och färdigställt Ikea i Haparanda.

Bygger på tillit
- Som mest har det varit 120 Ikea­anställda utifrån i arbete här, plus vår grupp på 20 personer, säger Ahlsén.
Än så länge har metoden bara använts vid nyöppnandet i Sundsvall i våras och i Kalmar i somras. Ahlsén är övertygad om att metoden kommer att användas inom Ikea även internationellt.
- Metoden har blivit en succé. Förr fick varuhusen avvara sina bästa inredare i tre månader, nu räcker det med tre veckor, säger han.
Arbetssättet bygger, enligt upphovsmannen, på tillit för det gäller att våga delegera och släppa på kontrollen.
- Det finns en stolthet och glöd hos gängen som kommer hit och vi har också ett större urval av personal. Det är fler som kan vara borta från familjen i tre veckor än tre månader, säger Ahlsén.
Resa blir det mycket av och jobbet är slitsamt i ett högt tempo. Cilla Rosengren tillhör Ikeavaruhuset i Älmhult, "ur-Ikea" anno 1958.
- Vi jobbar stenhårt måndag till torsdag och åker hem över helgen, förutom de sista veckorna innan öppnandet då vi kör två veckor i sträck. Men det är stenkul, man lär känna varandra så bra. Vi är som ett resande cirkussällskap. Det är ingen risk för hotelldöd för vi jobbar så hårt, skrattar hon.
För projektgruppen som utgör själva kärnan av uppbyggandet är det dags att lämna över varuhuset till personalen i Hapa­randa. Magnus Norberg, ställföreträdande varuhuschef, Ikea Haparanda, känner sig trygg.
- Det känns bra, de har gjort ett oerhört bra jobb, säger han.
Nästa stopp för projektgruppen är Ikea i Karlstad som öppnar sommaren 2007.
- Vi kör i gång med det i mitten på december. Det blir nog en ganska lätt resa, det varuhuset är nämligen en exakt kopia av Ikea i Haparanda förutom restaurangen som är större här, berättar Ahlsén.

En sista koll
Kuriren följer med när Bosse Ahlsén tar en sista koll i Ikeavaruhuset i Haparanda. Han tar upp kommunikationsbiten som varit en utmaning i det som varuhus som Ikea kallar världens mest internationella.
- Kommunikationen är oerhört viktig. Här har det varit extra svårt att ge exakt samma information på svenska och finska på skyltar och prislappar. Finskan är speciell, vi har haft ett rejält huvubry med den, berättar han.
Vi träffar Ikeaanställda Anu Harila som är uppflugen på en stege och snyggar till filtar på en hylla. Hon har tidigare arbetat som förskollärare i kommunen och har alltså sadlat om till inredare på Ikea.
- Det är otroligt för oss Hapa­randabor. Tänk att vi är på Ikea i Haparanda, man måste nästan nypa sig i armen, skrattar hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!