Tunnel räddar odling?

Att odla bär och grödor i tunnlar av genomskinlig plast gör att odlare i norr kan tävla med övriga Sverige. Det kan rädda återväxten även bland odlarna själva.

EFFEKTIVT. Tunnlarna ger tidigarelagd skörd och förlängd säsong. Dessutom ger det väderoberoende och minskar behovet av bekämpningsmedel, enligt Elisabeth Öberg, Hushållningssällskapet.
FOTO: GÖRAN LAHTI

EFFEKTIVT. Tunnlarna ger tidigarelagd skörd och förlängd säsong. Dessutom ger det väderoberoende och minskar behovet av bekämpningsmedel, enligt Elisabeth Öberg, Hushållningssällskapet. FOTO: GÖRAN LAHTI

Foto: Göran Lahti

Haparanda2009-08-21 06:00
Elisabeth Öberg på Hushållningsällskapet arbetar för att människor ska köpa lokalproducerade livsmedel och ett gyllene exempel är jordgubbar.- Till midsommar vill svenskarna ha jordgubbar, men då har de ännu inte mognat här. Då blir det företag söderifrån som kapar åt sig platsen utanför Ica och Coop. Sedan är det kört för odlarna i norr, säger hon.Räddningen för odlare i norr kan vara det senaste inom odling, nämligen att odla bär eller grödor under tunnlar av genomskinlig plast. - Det ger dels väderoberoende vilket ger säkrare skörd, men också längre säsong med större skördar, säger Elisabeth Öberg.Jordgubbssorten Sonata har exempelvis visat sig ge sex gånger större skörd i tunnel än under bar himmel. En annan fördel är att det lättare går att odla med mindre bekämpningsmedel.Återväxten hotad
Det är inte bara själva grödorna som har haft problem med återväxten, utan även odlarna blir färre.- Det är hög medelålder bland odlare så vi måste jobba för att få fler unga att våga prova, säger Elisabeth Öberg.Lennart Wennberg, Mattila bär och grönsaker, har odlat jordgubbar, vinbär och broccoli i 35 år.- Med hjälp av tunnlarna får vi bättre kvalité och kan ta bättre betalt. Det borde locka fler att satsa på odling, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om