Tre personer fortsatt anhållna

Tre personer är fortsatt anhållna av de åtta familjemedlemmar som greps efter måndagskvällens skottdrama i Nedre Vojakkala. Polisen använder bombhundar för att söka efter vapen i familjens fastighet.

HAPARANDA2006-12-14 06:00
Måndagskvällens skottdrama i Nedre Vojakkala utreds fortfarande och åklagaren Agneta Karlsson har släppt fem av de åtta familjemedlemmarna på fri fot. En person är fortsatt anhållen misstänkt för mordförsök och ytterligare två personer är anhållna misstänkta för medhjälp till mordförsök.
- Misstanken om medhjälp till mordförsök kvarstår också för de fem övriga i familjen, men vi har valt att släppa dem, säger åklagaren Agneta Karlsson.

Besöksförbud
Tekniska undersökningar har nu bekräftat att flera skott träffade de anhållnas grannhus på måndagskvällen. I huset fanns en familj med två barn.
- Mannen i huset befann sig i direkt anslutning till skottvinkeln, och det är därför man kan tala om mordförsök, säger Agneta Karlsson till TT.
De anhållna säger att de inte skjutit mot grannen. På begäran av den beskjutna familjen har dessa belagts med besöksförbud. Det innebär att de inte får ta kontakt eller söka upp grannarna.
- Jag har beviljat besöksförbudet eftersom jag bedömer att det finns risk för förföljelse eller grova trakasserier, säger Agneta Karlsson.
Beslut om häktning av de anhållna tas i dag, torsdag.

Letar efter vapen
Under onsdagen fortsatte polisen sin tekniska undersökning av de båda grannfastigheterna i Nedre Vojakkala där skottlossningen ägde rum. Bland annat letar polisen efter det vapen som kan ha använts.
- Vi använder bombhundar för att leta efter eventuella vapen, men vi har ännu inte hittat något, säger utredningschefen Jan Nilzon, Haparandapolisen.
Polisen bekräftar att det vapen som användes vid beskjutningen är ett kulvapen av mind­re kaliber.
Kuriren kontaktade Ebba Sverne-Avril, den utredare som tillsatts för att undersöka möjliga åtgärder i fall där personer utsätts för hot eller ofredanden. Utredningen kom till för att stävja så kallad stalkning, där ofta kvinnor eller kända personer blir förföljda.
- Jag känner till situationen i Vojakkala, men vill inte kommentera det enskilda fallet. Jag har bara precis börjat i slutet på november men jag hoppas att vi ska lyckas bli bättre på att bekämpa stalkning och förföljelse, säger hon.

Representant på plats
Kuriren har även varit i kontakt med Martin Valfridsson, rättssakkunnig på Justitiedepartementet. Det var han som skickade brevsvaret till Vojakkalabon som vädjat om hjälp. Svaret dröjde drygt sex år.
- Det är olyckligt att det dröjde så länge men vi har faktiskt haft en representant som har varit upp till Vojakkala så vi har följt det här, säger han.
Han tillägger också att det är ett stort bekymmer om samhället inte förmår att bistå medborgare som utsätts för hot och förföljelse.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!