Tingsrätter blir kvar

Samtliga tingsrätter i Norrland blir kvar och lättnaden är stor vid Haparanda tingsrätt, där de 12 anställda får stanna kvar. Lagman Per-Håkan Hansson är förstås nöjd: - Personalen har arbetat under stor press, säger han.

HAPARANDA2008-03-14 01:45
Regeringen skrotar alltså Norrlandsutredningens förslag om att minska antalet tingsrätter från dagens elva till fem. På torsdagen överlämnade regeringen en skrivelse om hur tingsrättsorganisationen ska utvecklas vidare till riksdagen. - Med det här förslaget tar vi ett helhetsgrepp kring den framtida tingsrättsorganisationen och löser de frågetecken som den tidigare regeringen lämnat efter sig. De förändringar som nu föreslås skapar en långsiktigt hållbar tingsrättsorganisation och ger organisationen arbetsro. Många tingsrätter har levt i ovisshet under en alltför lång tid, säger justitieminister Beatrice Ask.Lagman Per-Håkan Hansson, har kämpat länge för att tingsrätten ska finnas kvar i Haparanda.- Det har varit en lång resa. Vi har varit hotade till och från sedan 90-talet. Det känns glädjande att man nu förstått att vi har en särställning som gränsnära domstol, säger han.Hansson menar att en nedläggning av Haparanda och Gällivare tingsrätter skulle varit förödande då de finsk- och meänkielitalande inte skulle fått använda sitt modersmål i rätten. De långa transporterna hade också blivit en nackdel.Bucht ger beröm
Den moderate riksdagsmannen Krister Hammarbergh har jobbat för att rädda kvar tingrätterna i norr.- Det är viktigt både för tillgängligheten och rekryteringsmöjligheterna. Jag har kämpat för det här sedan valet och jag hoppas att Sven-Erik Bucht ser att den nuvarande regeringen jobbar mer för Haparanda än den förra, säger Hammarbergh som sitter i justitieutskottet.Haparandas kommunalråd snålar inte med beröm.- Det är ju förstås ett glädjande besked. Den förra regeringen lade ju inte heller ner tingsrätterna men Hammarbergh har gjort ett bra jobb, det kan jag säga.Riksdagsledamoten Stefan Tornberg (c) är också nöjd.- För centerpartiet var det självklart att säga nej till Norrlandsutredningens förslag. Nu kan man lämna ovissheten bakom sig och kan börja satsa på framtiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!