Tema energi på Barents reunion

POSITIV. Richard Bergfors, vd för MAX, önskar förbättra miljömedvetenheten hos köttproducenter. Foto: Mats Gröning  Foto:

POSITIV. Richard Bergfors, vd för MAX, önskar förbättra miljömedvetenheten hos köttproducenter. Foto: Mats Gröning Foto:

Foto:

Haparanda2009-06-26 06:00
Gästande föreläsare var bland andra Ingvar Kamprad, grundare av Ikea och ledande experter på trä- och byggindustri. Syftet med konventet är att stärka banden och samförståelsen mellan de folk som lever här uppe. Samt att bidra till ett mer aktivt gränsöverskridande miljösamarbete. Johan Tell, författare till boken 100 sätt att rädda världen, berättade om sina tips för en bättre värld.- Genom att göra aktiva val och klokare val kan vi påverka mer än vi tror, säger han.Richard Bengtsfors, vd för Max restauranger, säger att miljöfrågorna är viktiga inom livsmedelsindustrin.- Inom vår bransch släpper vi ut mycket koldioxid. Vi på Max försöker motverka det genom att bland annat återplantera skog.Han säger att fokus just nu ligger på att försöka göra köttproduktionen mer miljövänlig. Han tror också att vi i framtiden kommer att kunna få ner utsläppen drastiskt. Men det finns mer man kan göra inom restaurangbranschen. Det är viktigt att återvinna frityrolja och att tänka ekologiskt. Eva Stål som jobbar på Ikea som Miljökoordinator säger att hennes företag har mycket att göra på miljöfronten. Men de har kommit en god bit på väg. Den första juli byter Ikea i Haparanda till grön el som köps in från Finland.- Målet är att alla våra verksamheter ska drivas av förnybara energikällor. Och dessutom bli 25 procent mer effektiva.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om