Tellus ersätter pappersjobb

Kommunerna i Östra Norrbotten blir från och med fredagen sammankopplade via dataprogrammet Tellus.
Det handlar om nästa steg inom besöksnäringen, där Heart of Lapland och turistbyråerna i Haparanda, Kalix, Pajala, Överkalix och Övertorneå gått samman i ett datoriserat informationsnätverk.

HAPARANDA2006-10-20 06:00
- De som ska åka och handla på Ikea och söker boende via nätet ska då få veta var de kan bo i hela Östra Norrbotten, förklarar Patrik Gräsvik projektassistent från Heart of Lapland.
- Vi såg att Turistbyråerna i länet dubbeljobbade. Det fanns allt för många webbsidor att hämta information från, säger projektledaren Martin Spegel om orsaken till det gemensamma nätverket.

Bättre uppdatering
Länsorganisationen Norrbotten/Lappland startade projektet och turistorganisationen Heart of Lapland gick in som medfinansiär för Östra Norrbotten.
Tellus heter alltså tjänsten där företag i Östra Norrbotten tillsammans kan nå ut till presumtiva besökare.
Företag i Östra Norrbotten har tidigare annonserat gratis via turistbyråerna bland annat på kommunernas hemsidor.
Nu utökas chansen till marknadsföring och entreprenörerna köper in sig i nätverket för 2.000 kronor, vilket gör att Tellus blir självfinansierande och inte är i behov av projektmedel.
- Vi tror att företagen blir mer måna om att uppdatera informationen om sitt företag då de betalar för tjänsten, säger Patrik Gräsvik från Heart of Lapland.

Gemensamt nätverk
Målgruppen är alla som kan använda en dator och är vana att söka information på nätet men även turistbyråernas arbete underlättas i och med det gemensamma nätverket.
Enligt Patrik Gräsvik är Östra Norrbotten en så stor region att det behövs lätt och överskådlig information.
Konkret betyder detta att Tellus ersätter turistbyråernas alla pärmar med papper och lagrar uppgifter om boenden, aktiviteter, sevärdheter, evenemang med mera i ett gemensamt datasystem.
I dag använder sig tio av länets 14 kommuner av tjänsten Tellus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om