"Tappar viktig kompetens"

För en tid sedan fick personalen på skattekontoret i Haparanda beskedet att kontoret läggs ner. De flesta av de 31 anställda kommer att bli omplacerade till Luleå eller längre bort.
- Många kommer att vägra att flytta, tror Eva
Wigren, revisor.

HAPARANDA2007-06-05 06:00
Skatteverkets ledning kom i slutet på maj med beskedet att en ny kontorsstruktur ska införas. I praktiken betyder det att fem skattekontor i länet läggs ner och kvar blir bara kontoret i Luleå. På de övriga orterna Kiruna, Gällivare, Arvidsjaur, Piteå och Haparanda blir endast servicekontor med upp till tre anställda kvar. Servicekontoren ska samordnas med arbetsförmedlingen (AF) och försäkringskassan (FK) och förmedla även deras tjänster.
- De kommer i stort sett bara att dela ut blanketter, säger Siv Sannebjörk, skattehandläggare, Haparanda.

Vill inte flytta
Hon och kollegorna är övertygade om att servicen kommer att försämras för de många som kontaktar kontoret i Haparanda från utlandet, framför allt Finland.
- Vi hanterar över 3.000 utlandsärenden här i Haparanda. De kommer ärenden från hela Finland, inte bara vid gränsen. Den kompetensen kommer inte en enda person kunna ha i ett servicekontor, säger Sannebjörk som är expert på utlandsärenden.
- Jag är inte beredd att flytta från man, barn och socialt liv för det här. Det är ju inte ens säkert att vi hamnar i Luleå, säger hon.

Tappar kompetens
Kollegan Eva Wigren är inte heller beredd att flytta och menar att skatteverket kommer att tappa mycket kompetens på grund av omstruktureringen.
- Jag har snart gjort färdigt de sju år av studier och praktik som krävs för att bli skatterevisor. Dessutom finns specialkompetens hos oss som tar ännu längre att få in.
- Det är oförsvarligt att de gör så här, både Haparanda och Kiruna är ju expansiva orter dessutom, säger Wigren.
Wigren tycker också att de
lokala politikerna måste agera.
- Vi måste vakna nu. Haparanda har inte råd att tappa ännu mer folk med akademisk utbildning. Det går inte att bara ha en arbetsmarknad för folk inom handeln, säger hon.

Inte förankrat
Bo Göran Larsson, skatterevisor och Margareta Söderberg, handläggare, började jobba i Kalix 1984 respektive 1963. De har alltså båda varit med om nedläggningen av Kalixkontoret 1996.
- Det känns som att det räcker nu. Jag vill inte börja pendla till Luleå, säger Margareta Söderberg som jobbar med arbetsgivar- och momsfrågor.
Hon menar dessutom att avtalen med AF och FK inte heller är klara. Trots det genomförs beslutet.
- Besluten är inte förankrade hos personalen. Det har inte gjorts någon utvärdering om hur det kommer att fungera. Det kommer bara ett beslut högst uppifrån som en kalldusch, säger Bo Göran Larsson.
Den drastiska åtgärden motiveras av att verksamheten ska förbättras men ändå bli billigare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!