Tage nekades ambulans efter stroke

Ambulansbrist tvingade Ingrid Persson att köra hennes man Tage Markinhuhta till sjukhus när han drabbades av stroke. Nu riktas kritik mot hälsocentralen i Haparanda.

Kritik. Inspektionen för vård och omsorg går inte vidare med ärendet, men kritiserar hälsocentralen i Haparanda.

Kritik. Inspektionen för vård och omsorg går inte vidare med ärendet, men kritiserar hälsocentralen i Haparanda.

Foto: Nils Jönsson

Haparanda2014-05-15 08:01

– Det är rent ut sagt för jävligt, så här får det inte gå till, säger Tage Markinhuhta.

Den 29 juli förra året fick Tage Markinhuhta plötsligt en blackout. Han blev yr, illamående och hade huvudvärk. Han kände att allt inte stod rätt till och strax efteråt uppsökte han hälsocentralen i Haparanda. Läkaren som undersökte Tage misstänkte en cirkulationsstörning i hjärnan. Läkare på Kalix sjukhus kontaktades och inläggning på sjukhuset rekommenderades. På grund av att bara en ambulans just då fanns att tillgå i Haparanda, och den precis fått ett annat larm, tvingades Tages hustru Ingrid sköta transporten. Läkaren såg inga hinder med detta.

– Hade jag inte varit i det skicket jag var hade jag protesterat, men jag orkade inte, säger Tage.

– I den här situationen kändes det som att han behövde komma till Kalix så fort som möjligt, säger Ingrid.

I Kalix konstaterades att Tage hade drabbats av en stroke. I dag, knappt tio månader senare, mår han efter omständigheterna bra.

– Jag känner mig trött och glömmer en del ord och namn. Det är på grund av stroken, men för övrigt mår jag bra.

Han valde att anmäla händelsen för att lyfta frågan om ambulansbristen. Nu konstaterar Inspektionen för vård och omsorg (IVO) efter sin utredning att läkaren inte kan undgå kritik och bedömer att hälsocentralen brustit i handläggningen. Däremot går man inte vidare med ärendet.

"I detta fall skedde ingen skada men däremot att utsätta patienten och patientens hustru för den stress som det kan innebära att ensam ta ansvar för transporten till sjukhuset var inte acceptabelt", skriver IVO i sin bedömning.

Mervi Rundgren, verksamhetschef vid hälsocentralen i Haparanda, anser att bristen på ambulanser är ett stort problem.

– Det är inte bra, risken ökar att det ska hända allvarliga saker, att folk ska dö för att det inte finns ambulans att få tag på i Haparanda, säger hon

För patienter som kommer in till hälsocentralen utgår beställning av ambulans från den bedömning som läkare gör. Som situationen ser ut i dag leder de få antalet ambulanser till svåra avvägningar.

– På grund av ambulansbristen hamnar vi mer och mer i situationer där vi måste prioritera och bedöma vad som är bäst för patienten, vad som går snabbast, att vänta in ambulans eller skicka patienten med sjuktaxi, säger Mervi Rundgren.

Ambulans i Haparanda

Måndag till fredag mellan 06.30 och 16.00 finns två ambulanser bemannade i Haparanda.

Efter klockan 16 och på helgerna finns en ambulans bemannad. Ett samarbetsavtal med Torneå finns för akuta prio 1-larm där patientens liv är i fara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!