I Haparanda har det förr varit möjligt för privata bärplockare, så kallade friplockare, att sälja sina bär till bärgrossisten Polarica. Men i år har företaget inte längre några lokala uppköpare.
– Vi vill öka kontrollen och har därför tagit detta beslut. Vi hänvisar privata plockare som vill sälja att vända sig till våra underleverantörer, säger Pasi Anttila, företagets vd.
Seskaröbon Stig Åkerman och hans fru har levererat bär till företaget under många år. Totalt brukar de sälja till ett värde av drygt 20.000 kronor per säsong. Plockar gör de även i år, men nu åker bären utomlands i stället.
– När jag först fick höra att Polarica inte skulle köpa bär av oss längre kändes det som om vi kört huvudet i väggen. Som tur är finns det andra uppköpare som säljer bären vidare till Finland så vi har inte plockat förgäves. Men vi skulle självklart helst se att de säljs lokalt. Det känns orättvist att vi stängs ute på det här sättet, säger Stig Åkerman.
Organiserade friplockare
Polaricas nya riktlinjer syftar till att minska risken att få in bär plockade av organiserade friplockare, det vill säga stora grupper av bärplockare som under senaste åren kommit in i landet från olika EU-länder.
– Ofta bor de i skogen under usla förhållanden och saknar lönekontrakt. Detta är något vi är tydliga med att ta avstånd i från. För oss är det viktigt att bärplockningen sker på rätt sätt, säger Anttila.
Företaget vill även säkerställa att bären håller högsta möjliga kvalitet och för att uppnå det krävs att alla bär granskas av kompetent personal.
– Personalen ska godkänna bären innan vi köper dem. Bara på några dagar blir plockade bär dåliga och går inte att använda längre. Detta är vårt ansvar och därför har vi valt att säga nej till uppköpare som inte är utbildade, säger Pasi Anttila.
Jobbar på lösning
Att många privata bärplockare känner sig besvikna på förändringarna kan Anttila förstå. Målsättningen är att framöver möjliggöra för ickeorganiserade friplockare att sälja sina bär till företaget igen. Just nu jobbar man för fullt med lösningen: en butik på fabriksområdet.
– Här ska vi sälja bär och en del vilt. Samtidigt är tanken att det här ska finnas personal med kunskap att godkänna och köpa bär av privatpersoner. Även om bären från privatpersoner endast är cirka fem procent av vår totala volym så är de viktiga för oss, säger Pasi Anttila.