Stor övning i gränsområdet

Från fredag till söndag ägde en stor hemvärnsövning rum i Haparanda och Torneå. Scenariot: att Torne älv översvämmat stora delar av gränsstäderna satte finsk-svensk samverkan på prov. Kapten Robert Rehnsfeldt, chef för Haparanda hemvärnskompani var beredd på det värsta.- Är det så att det händer och samhället behöver vår hjälp då avbryter vi övningen och övergår i skarpt läge.

SJUKVÅRDSTRIO. Hemvärnets sjukvårdare Irene Wasikkaoja och Birgit Niska flankerar Röda Korsets sjukvårdsutbildare Monica Hultman.

SJUKVÅRDSTRIO. Hemvärnets sjukvårdare Irene Wasikkaoja och Birgit Niska flankerar Röda Korsets sjukvårdsutbildare Monica Hultman.

Foto:

HAPARANDA2007-05-28 01:10
Gränsjägarbataljonen med bataljonschef Nils-Göran Strömbäck ledde övningarna på den svenska sidan, där totalt 103 hemvärnsmän och kvinnor från Kalix, Överkalix, Torneå och Haparanda deltog. På den finska var motsvarande siffra 117 personer.

Den svenska bataljonsstaben kamperade i Kukkola, medan kompanistaben höll till i Salmis och själva fältexercisen ägde rum vid Vuono skjutbana. Här drillades grönklädda sjukvårdare, radiosignalister, motorcykelordonanser och hundförare i konsten att samordna insatser vid en katastrof.

Vakar mot plundrare
I dylika situationer uppstår ofta civil olydnad och rena plundringar. En av hundförarnas viktigaste uppgifter är i dessa situationer bevakning. Skyddsobjektet för dagen var ett grönt militärförråd, som med lite fantasi liknade Haparanda stadshus. Jenny Ökvist från Kalix deltog med schäfern Saga.

- Det är riktigt skoj, och hunden uppskattar det. Hon vet vad som väntar när man tar fram grönkläderna där hemma. Nu ska vi gå en patrullstig runt huset och se om det är något som rör sig i buskarna.

Omhändertagande insatser
Lite längre bort längs grusvägen stod Monica Hultman, sjukvårdsutbildare från Röda Korset. Hon förklarade sjukvårdarens roll vid en eventuell översvämning:

- Vi är backuper om det händer något. Många kan må dåligt av det som händer och så. Omhändertagande, det är det vi finns till för.

Irene Wasikkaoja och Birgit Niska jobbar till vardags som sjuksköterskor i Övertorneå, men när hemvärnet kallar tvekar de inte.

- Det är jättebra. Det borde finnas fler av de här övningarna. Det man lär sig här har man också användning av i det civila, förklarade Irene Wasikkaoja.

Nytt med radio
När Kuriren var på plats lärde sig sjukvårdarna precis att behärska radion. Birgit Niska berättade att sjukvårdarna inte använt radiokommunikation tidigare, och att den är på väg in i hemvärnets sjukvård först nu.

- Tidigare har man fått springa för att hämta hjälp, nu kan man kontakta staben via radion. Det är betydligt smidigare.

Kommunikation och samverkan var det viktigaste med övningen, att var och en vet vem som gör vad. Men samordningen mellan Sverige och Finland skedde bara på ledningsnivå. Inga trupper passerade gränsen, eftersom det skulle kräva tillstånd från Utrikesdepartementet.

I stället iakttog en handfull officerare från den finska sidan arbetet på den svenska sidan, medan några svenska höjdare i sin tur besökte finska enheter. Det här var första gången de båda ländernas civilförsvar samordnades, och bataljonschef Nils-Göran Strömbäck förklarade att det finska hemvärnet, kallat Landskapstrupperna eller Reservisterna, ännu är i startsfasen.

- De är här för att lära sig, det är syftet. Om de då gör som vi gör eller löser det på andra sätt är upp till dem.

Bra med två hemvärn
Underrättelseofficerarna på den svenska bataljonsstaben tog under hela dagen emot och analyserade flygfoton, som skickades via internet från den tillfälliga flygplatsen på Kalix motorstadion. Avvikelser och rapporter ritades in på kartor, som befälen sedan använde för att fatta beslut. Informationen skickades också vidare till den finska sidan, som i sin tur delgav bataljonsstaben i Kukkola sina underrättelser. Bataljonschef Nils-Göran Strömbäck var under lördagen nöjd med övningarna.

- Vi har nu två hemvärn som kan hjälpa räddningstjänst och polis om det skulle uppstå en sådan här skarp situation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om