Soffliggarna kan avgöra

Socialdemokraterna fick en stark majoritet efter valet 2006. Men soffliggarna är hela 40 procent av de röstberättigade i Haparanda - om de vaknar kan allt hända i höstens val.

LÄMNAR. Haparandas kommunalråd Sven-Erik Bucht lämnar kommunpolitiken.

LÄMNAR. Haparandas kommunalråd Sven-Erik Bucht lämnar kommunpolitiken.

Foto: Britt-Louise Spets

Haparanda2010-08-31 06:00
Socialdemokraterna i Haparanda fick 61 procent av rösterna i kommunvalet 2006. Med det toppade partiet Sverigestatistiken tillsammans med Arvidsjaurs kommun. En väsentlig skillnad mellan kommunerna är att Arvidsjaur ståtade med ett valdeltagande på dryga 80 procent medan Haparanda endast nådde knappa 60 procent. Det är snudd på lägst i landet. En orsak till det är troligen att den stora andelen finsktalande lätt hamnar utanför den politiska debatten. Rent teoretiskt skulle en dörrknackningskampanj hos det stora antalet soffliggare i kommunen kunna ge ett rejält uppsving för det parti som orkar genomföra kampanjen. Stor samsyn
Åren 2006-2010 har präglats av handelsexpansionen efter Ikeas etablering men också av en stor samsyn mellan partierna. De stod enade mot den S-märkta landstingsledningens indragning av OBS-platserna i kommunen, vilket av många ansågs vara en personlig vendetta i osämjan mellan landstingsrådet Kent Ögren (S) och Haparandas kommunalråd Sven-Erik Bucht (S). Införandet av LOV fick stort stöd, liksom införandet av privat drift på äldreboendet Klippan. Endast V har motsatt sig besluten med motiveringen att man vill säkra lika vård för alla samt förhindra att intäkterna hamnar utanför kommunen. Bucht lämnar
Intressant att S-styrda Haparanda gått i bräschen med att genomföra dessa privatiseringar medan partivännerna i grannkommunen Övertorneå protesterat med buller och bång mot att den borgerliga alliansen vill genomföra samma åtgärder. Sven-Erik Bucht lämnar alltså kommunpolitiken och nytt förstanamn för S blir Gunnel Simu, egen företagare och tidigare rektor på gymnasiet Tornedalsskolan. Mycket överraskande lanserades hon bara några timmar innan S-medlemmarna skulle rösta fram sin kommunalrådskandidat - mitt fram för näsan på de fyra kandidater som tagits fram tidigare. De dryga 60 medlemmarna på plats röstade och Gunnel Simu vann. Hoppet lever
Partierna är i stort överens om vilka utmaningar kommunen har i framtiden. Haparanda har landets högsta ungdomsarbetslöshet, men där ljuger statistiken lite då även de som jobbar deltid är inskrivna som arbetssökande. En räddning hade varit det nya fängelset som skulle ha inneburit drygt 100 nya jobb på anstalten och ännu fler under byggtiden. Projektet har lagts på is, men hoppet lever. Den väntade inflyttningen tack vare handelsboomen har uteblivit och många pendlar fortfarande in till Haparanda, inte minst från tvillingstaden Torneå. Haparanda har tappat 48 invånare sedan årsskiftet. Skolfrågor viktiga ...
Haparanda hamnade på 86:e plats 2006 vad gäller företagsklimatet. Men därefter har man tappat rejält. Nya företagsetableringar inom annat än handel vore välkomna, gärna med jobb som kräver högre akademiska studier. Inom skolan gäller det få upp andelen elever med godkända avgångsbetyg och en ny modern gymnasieskola planeras för att stoppa utflödet av unga som vill studera på annan ort. Socialdemokraterna införde gratis barnomsorg i kommunen efter valet. M och C gick senare gemensamt ut och sa att de ville att avgiften återinförs för att säkra kvalitén och stärka kommunens ekonomi. ... liksom besöksnäringen
Ett levande centrum och satsningar på besöksnäring är andra frågor som lyfts fram av partierna. Men satsningar har gjorts, inte minst på Cape East, där Roger Akelius halade fram 50 miljoner kronor till spa-anläggningen med världens största bastu. Nämnas bör att under sommaren 2010 har det stora antalet Ikea-besökare faktiskt spillt över till Haparandas centrum och stadshotellet har haft bra beläggning med mestadels (köp)glada norrmän. Mer kan dock göras för att få gäster att stanna längre än några timmar. Men viktigast av allt för Haparandaborna: Rösta - det är en demokratisk rättighet.

Gruppeldarna svarar

Vilken är valets viktigaste fråga för kommunen?

Lyft fram en annan viktig lokal fråga som ditt parti driver.

Gunnel Simu (S)
– Vår viktigaste utmaning är att skapa förutsättningar för nya jobb och därmed bekämpa arbetslösheten! Vi ska ha ett offensivt förhållningssätt i bemötandet av företagsetableringar och utveckla entreprenörskapet och nyföretagandet i vår kommun. Vi vill skapa goda företagsvillkor för de befintliga företagen att växa och därmed bidra till fler jobb och tillväxt. Vi vill stimulera till arbetstillfällen i en spännande och attraktiv besöksnäring som kompletterar den växande handeln.
– Vi kommer att offensivt driva frågan om att få till stånd en ny kriminalvårdsanläggning i Haparanda under nästa mandatperiod. En färdig anläggning innebär 70 nya jobb i Haparanda och med kringeffekter minst en dubblering. Dessutom tillkommer viktiga jobb under byggtiden.
Perarne Kerttu (C)
– Att skapa nya jobb så att vi kan vända den negativa befolkningsutvecklingen.
– Vi ska kämpa för att få tillbaka OBS-platserna. De är oerhört viktiga för våra äldre och deras anhöriga.
Uuno Piippo (Kd)
– Familjepolitiken är den viktigaste grundstenen för framtiden. Som barnen mår i dag kommer samhället att må i framtiden.
– Skolpolitiken. Hur vi utbildar våra unga är ett kolossalt viktigt område.

Peter Juntti (M)
– Den negativa befolkningstrenden de fyra senaste åren måste vändas. Därför är den absolut viktigaste frågan, att skapa ett attraktivare Haparanda, som ska vända befolkningsutvecklingen. Det innebär att vi måste få fler och bredare företags- och branschetableringar för att få ett ännu bredare utbud av jobb. En attraktiv kommun ska ha en högkvalitativ service inom vård, skola och omsorg. Här finns en del att göra efter exempelvis S-ledningens nedmontering av OBS-platserna.
– Frågor kring skolan är något vi driver hårt. Vi har för många elever som inte når kunskapsmålen i dag och detta är inte acceptabelt.

Monica Perdahl Täikkö (V)
– Vi är emot privatiseringen av äldreboendet som skett och vill återinföra det i kommunal drift. Med privat drift kan de som är mest vårdkrävande nekas tillträde menar vi.
– Vi vill ha fler vuxna i skolan och förskolan. Det skulle ge barnen en  tryggare skolmiljö.
Björn Mattila (Norrbottens frihandelsparti)
– Det är naturligtvis arbetstillfällen, långvariga sådana. Det räcker inte med Ikea, vi måste få igång fler stora arbetsgivare.
– Gränsfrågor är viktiga för vårt parti. Trots att vi varit med i EU i 15 år så fungerar det inte som det ska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om