Undersökningen har gjorts för att få en överblick på hur effektiv verksamheten är och hur Haparanda står jämfört med andra kommuner, och Marlene Haara, socialnämndens ordförande, menar att resultaten ser relativt bra ut.
– Vi vill visa att det finns ordning och reda i socialnämnden och att vi inte bara sätter fingret i luften och ser var blåser. Vi jobbar effektivt och en oberoende granskning har sett vad vi ser.
Utredningen visar resultat från tre olika områden inom socialstyrelsen, individ- och familjeomsorg (IFO), äldreomsorg och omsorgen för funktionshindrade.
Kostnaderna för individ- och familjeomsorg ökade markant mellan 2009 och 2012, vilket förvaltningschefen Arja Martinviita förklarar med att man satsat på förebyggande arbete, vilket kostat mer initialt men gett resultat. 2013 minskade kostnaderna markant för att sedan plana ut.
Ett arbete som kostat mer är missbruksvården. Här visar undersökningen att tidiga insatser och så kallade öppna insatser, de som inte är tvingande av lag, ger mer effekt.
Kostnaderna för försörjningsstöd anger man som förhållandevis låga, tack vare effektiva handläggningstider och ett bra samarbete med Försäkringskassa och Arbetsförmedling.
En kostnad som sticker ut är kostnader inom familjerätten, där man varit tvungen att köpa in kompetens eftersom de som är i tjänst inte har tillräckligt lång erfarenhet för arbete inom familjerätt.
Omsorgen för funktionshindrade är jämförelsevis hög. Det förklarar man dels med att kommunen procentuellt sett har fler individer med funktionshinder, men också med att man trots nya direktiv för minskat bistånd från Försäkringskassan valt att inte skära ned på kostnaderna.
– Men den här biten är något vi måste titta mer på, medger Arja Martinviita.