På Socialdemokraternas valvaka på Folkets hus i Haparanda hoppades representanterna för partiet på fortsatt egen majoritet i kommunen. Partiets kommunalrådskandidat Peter Waara försökte under valvakan att hålla sig så lugn som möjligt.
– Jag försöker hålla det lite grann ifrån mig, en del frågar hur jag kan vara så lugn, säger han.
Kommunalråd Gunnel Simu slutar efter den här mandatperioden och hon hoppas att partiet får egen majoritet även framöver.
– Vi har ingen lång tradition av att ha det här i Haparanda, men jag hoppas förstås på det. Socialdemokraterna i Haparanda är starka, min känsla är att vi är många och det är kul, säger hon.
Hur blir det att lämna över till Peter Waara nu?
– Det känns helt rätt att göra det nu, allt har sin tid och jag är glad för det som har hänt i Haparanda de senaste åren.
Vad kommer han att bidra med till partiet framöver?
– Han har det här med utbildningsfrågor där han har stort kunnande, och sedan kommer han att fortsätta på arbetslinjen som vi påbörjat.
Alliansen i Haparanda ordnade precis som förra valet en gemensam valvaka. På Palogården strax norr om Haparanda samlades representanter för Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. I valrörelsen har man satsat på samarbete för att vara ett tydligt alternativ för väljarna och öka möjligheterna till att bryta Socialdemokraternas egna majoritet i fullmäktige. Samarbete är heller ingenting nytt för partierna i kommunpolitiken.
– Vi har samarbetat i flera år när det gäller gemensamma budgetar och gruppledarmöten, säger Sven Tornberg, Centerpartiets kommunalrådskandidat.
Sven Tornberg ser flera orsaker bakom att väljare i Haparanda röstat på något av allianspartierna.
– En kombination av många saker. Hemlighetsmakeriet kring Barents center, att Socialdemokraterna har en oprövad kommunalrådskandidat och att gator och vägar är eftersatta, säger han.
Moderaternas kommunalrådskandidat Anders Rönnqvist stämmer delvis in i det.
– Det är en kombination av majoritetens tillkortakommanden och vårat långsiktiga arbete. Det tar tid att bygga upp ett förtroende, men nu har vi jobbat med det på allvar i två och ett halvt år, säger han.
Hur ett eventuellt samarbete mellan allianspartierna i kommunen ska se ut finns det inga svar på ännu.
– Väljarna röstar på ett parti och sedan får vi se hur det ser ut efter valet, säger Anders Rönnqvist.