Socialarbetare från Uganda besöker länet

Just nu besöks länet av en grupp socialarbetare från Uganda. De tittar på skolor, socialarbete och hur sam­hället fungerar i Sverige.
- Ni tar så väl hand om barnen, speciellt de funktionshindrade barnen, säger Christine Kamiti, nationell koordinator, Child Restoration Outreach.

HAPARANDA2006-09-30 06:00
Besöket av de fem socialarbetarna föranleddes av ett besök i Uganda som Harald Dahlgren, ordförande, Haparanda FN-förening, och Maire Henriksson, specialpedagog, Tornedalsskolan gjorde i mars i år.
- De har mycket stora problem i Uganda. Många är fattiga och halva statsbudgeten består av bidrag från andra länder. Uganda har stora naturrikedomar men ingen förädlingsindustri, berättar Harald Dahlgren som menar att den största orsaken till att landet är i dåligt skick är Idi Amins diktatorvälde för ett antal år sedan.

Stöttar gatubarn
Organisationen Child Restoration Outreach jobbar med att stötta gatubarn i Uganda. Det finns många föräldralösa barn på grund av malaria och aids och dessa barn far ofta illa.
- Vi jobbar med att stötta dessa barn och ge dem en chans i livet, säger Bwato Moses.
Christine Kamiti är rektor på en skola med 490 elever och endast två lärare. Tillsammans med sin grupp har hon just besökt skolor i Haparanda.
- Ni jobbar närmare barnen och med andra metoder som vi kan ta till oss och använda hos oss. Ni tar så väl hand om barnen, speciellt de funktionshind­rade barnen, säger Kamiti.
Under besöket tittar man också på hur samhället fungerar i Sverige. Socialarbete, hälsovård, polisarbete och även hur man vårdar miljön.
- Vi slänger skräpet omkring oss, det var imponerande att se hur rent och snyggt det är här i Sverige, säger Bwato Moses.
- Vi har förklarat hur det fungerar i Sverige med bland annat bilbesiktning och vattenrening, säger Harald Dahlgren.
Gruppen stannar i länet i två veckor och besök i Boden och Luleå är inbokade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om