Små gröna fingrar

Nu är det hög tid för sådd och plantering i skolträdgårdarna ute i länet. Marielunds förskola i Haparanda blev först ut och det var gott om små gröna fingrar.

PLANTERINGSDAGS. Sara Nellin, 2, Jasper Mellajärvi, 3, Markus Hokkanen, 3, Emilia Olofsson, 4, och Tea Krypsjö, 4, lyssnar på instruktionerna.

PLANTERINGSDAGS. Sara Nellin, 2, Jasper Mellajärvi, 3, Markus Hokkanen, 3, Emilia Olofsson, 4, och Tea Krypsjö, 4, lyssnar på instruktionerna.

Foto: Göran Lahti

Haparanda2009-06-03 06:00
Skolträdgårdarna har blivit ett begrepp på länets skolor. Hushållningssällskapet driver verksamheten för 13:e året i rad. Elever, lärare och föräldrar får tillsammans ta hand om en trädgård, från planering till skörd och tillagning. Väcker intresset
- Det är ett fantastiskt bra sätt att få barnen intresserade av odling. Vi har också sett att barnen äter mera grönsaker på de skolor vi besökt, säger Alec Lundström, Hushållningssällskapet.På lång sikt är syftet att skapa ett intresse för miljön, lokalproducerade produkter och god kosthållning. Byggt odlingslådor
Ekologiska skolträdgårdar finansieras av Stiftelsen Norrbottens läns arbetsstugor men är gratis för de skolor som deltar. - Det är barnens föräldrar som har hjälpt till med att bygga och sätta jord i lådorna, säger läraren Cecilia Järvi.Barnen lyssnar fascinerat när Alec Lundström förklarar hur plantering ska gå till.- Sätt bara plantan i gropen men tryck inte för hårt, säger han.Emilia Olofsson, 4 år, har minsann planterat förut.- Ja, både gurka och basilika. Det är bra när det regnar för då växer det, säger hon.Tea Krypsjö, 4, jobbar med flitiga små gröna fingrar med en grönkålsplanta.- Jag har odlat förut i vårt växthus, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om