Inom gastronomivärlden är den försvenskade tysken Kurt Weid ett mycket aktat namn. Han grundade kocklandslaget och även tävlingen Årets kock. Efter ett stort antal år i den privata restaurangsfären fick han upp ögonen för skolköken genom sitt jobb som köksmästare på Lantmännen Cerealia Foodservice.
En uppenbarelse
- Det blev som en uppenbarelse för mig. Här har vi en kår utav 16.000-18.000 kockar i det här landet som varje dag producerar 1,2 miljoner skolmåltider och ingen människa ger dem ett erkännande, säger Kurt Weid. I stället får skolmatsalspersonal oftast höra kritik från både elever och föräldrar för att maten är tråkig, menar Weid.
- Det är inte deras fel utan det är arbetsgivaren och politikerna som inte ger tillräckliga resurser vare sig till råvaror eller för att personalen vidareutbildar sig.
Kurt Weid beslutade sig för att göra något åt saken och åker runt i landet för att vidareutbilda "mattanter till skolkockar". Och sedan 2007 finns även tävlingen Skolmatsgastro där Sveriges bästa skolkockar utses.
Årets tävling hoppas Kurt Weid även förgylla med kunglig glans.
- Jag var ciceron för prins Carl-Philip under VM i matlagning i Lyon nyligen och fick ett halvt löfte om att han ska komma dit, säger Kurt Weid.
Tävlar i Haparanda också
Personalen i Haparanda ska inte bara lyssna på Kurt Weid under onsdagen. De ska också få tävla i två lag där en buffé ska tillagas och Kuriren bevittnar det hektiska arbetet när 18 par vana händer formar fram anrättningarna. Stämningen är på topp.
- Det är fascinerande. Fast det är exakt samma recept kommer vi att få två helt olika bufféer med helt olika utseende och smak, säger Kurt Weid.
Men vad de tävlande säger till varandra vet han inte för det är finska som gäller, förutom en och annan kommentar:
- Åh, vilka dofter, bra jobbat allihop, säger Mervi Bucht som jobbar i skolköket i Karungi.
Blodvite
Kurt Weid har under dagen betonat att det är viktigt att känna engagemang och glädje när man lagar mat, men han uttrycker också förståelse för att det kan vara svårt i den dagliga lunken i skolköken. Men under den lekfulla tävlingen på onsdagen är det ingen brist på vare sig glädje eller engagemang. Pirjo Pasma, lagledare för lag 2 råkar till och med skära sig i fingret i den allmänna tävlingshetsen.
Provsmakning
- Det var lite hönsgård först men efter ett tag hittade ni era roller, säger Kurt Weid innan den spännande provsmakningen äger rum.
Han och kollegan Katarina Granath provsmakar rätterna under stort allvar.
Till slut utser de lag 2 som vinnare men det var jämnt.
- Ni var alla väldigt duktiga, men lag 2 hade fått fram pepparrotssmaken bättre och pastan var bättre kokt. Nu hoppas jag att jag får se ett lag från Haparanda i nästa Skolgastrotävling, avslutar Kurt Weid som faktiskt utsågs till Kulinarisk hedersmedborgare i Haparanda 1996.