Skänker bort lampor

HAPARANDA, KURIREN.

HAPARANDA2007-05-16 01:14
Larmrapporterna om hoten mot klimatet avlöser varandra och därför inleds det globala samarbetet mellan Ikea och WWF. I gränsstadens varuhus började man dela ut "miljöstartpaketet" med fem energisparlampor till medlemmar i Ikea-family.

- Klimathoten är oroande och det här är ett första steg, ett led i ett miljöarbete som vi gör. I vår region kommer vi att dela ut "miljöstartpaketet" med fem energisparlampor till medlemmar i Ikea-family. Det blir 2.540 paket, 12.700 totalt, säger Gunnel Norman.

Hon har räknat ut att energisparåtgärden om hushållen i Tornedalen byter till 12.700 energisparlampor skulle motsvara den årliga förbrukningen av hushållsel för 195 hem.

Billigare i längden
Kampanjen påbörjades i lördags och på tisdagseftermiddagen hade cirka 200 paket hämtats. En av dem är Kristina Lämsä, Haparanda, som får sina lampor av Gunnel Norman.

- Vi brukar faktiskt inte köpa energisparlampor, de är ju lite dyrare. Men det här kan ju bli startskottet för att köpa sådana, säger hon.

Gunnel Norman informerar henne om att det blir billigare i längden.

- De räcker ju tio gånger längre än vanliga glödlampor och drar 80 procent mindre energi, säger Norman.

Hon påminner också om att lamporna ska lämnas till en miljöstation eller återvinningsplats när de är förbrukade.

Fyller halvåret
På tisdagen var det dessutom halvårsjubileum för Ikeavaruhuset i Haparanda. Det firades med tårta och kaffe, förstås.

- Vi hade också samlat ihop fakta om allt möjligt sedan starten. Hur många köttbullar som stekts, hur många kunder vi haft, hur många bussar som kommit hit och mycket annat, berättar varuhuschefen.

Några sådana siffror släpps inte ut offentligt, men klart är att det har gått bra för varuhuset.

- Jag hade väntat mig succé men inte hade jag kunnat tro att det skulle gå så här otroligt bra, säger Norman.

Även utan att ha siffror på framgången så har den märkts. Hyllorna och lagren har tömts på varor rekordsnabbt, fyra nya kassor ska öppnas snart, bussparkeringen planeras att byggas ut och mer personal har anställts. Till sommaren väntas rekordmånga hemvändare och turister komma dit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om