"Själva insatsen gick rätt till"

Polisen bad i måndags Ida Gard om ursäkt för sitt agerande efter att insatsstyrkan gjort intrång i hennes hem. Däremot menar man att själva insatsen gått rätt till.

HAPARANDA2007-06-08 06:00
Håkan Karlsson, operativ chef för polismyndigheten i Norrbotten, har vidhållit att insatsstyrkan handlat rätt men fått fel information de gått in i Ida Gards hem i lördags morse.
- De har genomfört själva insatsen på ett rätt och riktigt sätt men tyvärr fått fel information, säger han.
Polisen har också till sitt försvar pratat om att lägenhetsdörrarna, i 90-graders vinkel mot varandra, saknade namnuppgifter. Dock finns en postlåda med den misstänkte rånarens namn i stora bokstäver på samma vägg som dennes dörr. Alltså inte på den vägg där dörren till Ida Gards lägenhet finns. Det logiska borde vara att välja den dörr där postlådan finns, tycker Ida Gard.

Använde huvudnyckel
- Jag visste inte att man måste ha sitt namn på dörren för att slippa få insatsstyrkan på sig. Att en ung kvinna som bor ensam inte vill sätta ut sitt namn på dörren är inget ovanligt, säger hon.
Enligt uppgift har insatsstyrkan tagit sig in i Ida Gards lägenhet med hjälp av en huvudnyckel. Rimligen borde polisen ha fått huvudnyckeln av hyresvärden eller någon motsvarande person.
En hyresvärd bör ha vetskap om vem som bor i vilken lägenhet. Om poliserna ändå varit tveksamma hade det inte varit svårt att dubbelkolla med personen som gett dem huvudnyckeln.
Huruvida det var rätt att hålla fast Ida Gard till händer och fötter under en tid som hon upplevde som "en evighet" är oklart. Gards sparsamt möblerade enrummare bör inte ha tagit många sekunder för fem specialutbildade poliser att genomsöka.
- Det borde gå ganska snabbt att se skillnad på mig och en ljushårig, kortklippt kille som dessutom är mycket längre än jag, säger Ida Gard.

Ska utredas
Polisen hade den misstänkte rånarens signalement tack vare vittnesuppgifter och filmer från övervakningskameror. Tillslaget skedde drygt fem timmar efter att rånet begicks så det fanns tid att dubbelkolla alla uppgifter.
Håkan Karlsson har lovat att polisinsatsen ska utredas men ännu har ingen anmälts för tjänstefel.
Polisen har som bekant medgett att de agerat felaktigt efter intrånget i Ida Gards lägenhet när de lämnat henne ensam utan vare sig förklaring eller ursäkt. Polisens ursäkt och blombukett kom dock först på måndagen, efter Kurirens avslöjande.
Håkan Karlsson har också lovat att försöka tillmötesgå Ida Gards önskan om att få träffa de män som gjorde intrång i hennes hem, dock utan vapen och maskering.
Läs också
<A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?ArticleID=1550015&amp;CategoryID=2764&amp;ArticleOutputTemplateID=125&amp;ArticleStateID=2&amp;ParentID=">Kräver skadestånd för felaktiga polisinsatsen</A>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om