På måndagen presenterades en sammanställning över folkhälsoläget för kommunbor i Haparanda för kommunstyrelsen (KS).
Den visar att det exempelvis är dubbelt så vanligt i Haparanda med rökande gravida mammor, liksom med män som begår självmord än rikssnittet.
Alkoholrelaterad dödlighet är tre gånger så vanlig för män i Haparanda än i riket.
Systembolaget i Haparanda sålde 15,5 liter alkohol per invånare äldre än 15 år under 2010. Rikssnittet var 5,8 liter. Det kan delvis förklaras av hög andel finska kunder som inte ingår i statistikunderlaget.
Barnfattigdomen är också vanligare än i övriga Sverige.
"Oroande"
Ingen trevlig statistik att ta till sig för kommunalrådet Gunnel Simu.
- Nej, visst är det oroande, men tyvärr inte så överraskande. Jag tror att ohälsa och dålig ekonomi hänger ihop. Man mår dåligt om man inte har ett jobb och inte klarar av att betala räkningarna, säger hon.
Omfattande frågor
Vad kan ni i kommunledningen göra?
- Det är stora omfattande frågor som inte går att lösa på kort tid. Viktigast är nog att försöka få fram arbetstillfällen. Men det är också vilken politik som förs på riksplanet. Regeringen kan inte bara sitta med armarna i kors utan borde göra något för de arbetslösa, utbildningsinsatser och tillfälliga jobb exempelvis.
Men vad gäller rökande gravida och alkoholkonsumtion?
- Där måste vi diskutera om vi kan omdisponera resurser och jobba mer med folkhälsobiten. Sedan har ju individen också ett stort ansvar, säger kommunalrådet.
"Allvarligt"
Marlene Haara, ordförande i hälso- och brottsförebyggande rådet, presenterade materialet för KS tillsammans med hälsosamordnare Gunvor Henriksson.
- Dels behöver vi mer resurser, Gunvors 25-procentiga tjänst räcker inte. Vi måste ta ett samlat grepp och sätta in insatser så snart som möjligt. En punktinsats vore de här rökande gravida mammorna. Vi vet ju vad det kan få för effekter på fostret, säger Marlene Haara, som också är ordförande i socialnämnden.
Lite missvisande
När det gäller inkomsterna menar Marlene Haara att statistiken blir missvisande då löner för de som bor i Haparanda och jobbar i Finland inte är med i statistiken.
Kronofogdemyndigheten berättade också nyligen att Haparandaborna hör till de mest skuldsatta i riket.
- Även kronofogden berättade att en sämre ekonomisk situation ofta för med sig en sämre hälsa. Vi måste erbjuda hjälp med skuldsanering och försöka förebygga att det blir så här. Trenden är oroväckande, säger Marlene Haara.