Samarbete mot kvinnovåld
Haparanda har klart flest fall av kvinnomisshandel i länet. Nu tar polis, åklagare och kommunen i Haparanda ett rejält krafttag för att få bukt med den dystra statistiken. - Varje anmält fall ska rapporteras till socialtjänsten, säger polisinspektör Ola Backe.
- Hemmet är en svår miljö för oss att komma in i. Mannen kan utan att bli sedd eller störd utföra misshandeln, säger Ola Backe vid polisen i Haparanda.
Ny arbetsmetod
Ola Backe är polisinspektören som utrett vad som finns bakom statistiken och tillsammans med socialtjänsten och åklagarmyndigheten i Haparanda tagit fram en ny arbetsmetod. Den bygger på att varje anmält fall av kvinnomisshandel ska rapporteras till socialtjänsten som tar tag i problemet.
- Vi kommer regelmässigt att göra hembesök hos familjen och se vad vi kan göra för att hjälpa dem att lösa problemen. Tidigare skedde det bara när det var barn inblandade, säger Eini Kemi, socialchef, Haparanda stad.
Hon menar att det är viktigt att jobba snabbt när kvinnovåld har inträffat.
- Då finns en ånger kvar hos mannen som är bra att jobba med. Vi ska ha en nolltolerans, det ska inte vara så lätt att puckla på tanten fler gånger, säger Kemi.
Få återfall
Socialtjänsten har sedan en tid infört helgjour där en socialsekreterare rings in när kvinnovåld anmälts till polisen. Kvinnojouren kopplas in när kvinnan vill lämna situationen, och får stöd för det där.
Samarbetet är gott mellan polisen och socialtjänsten, det är man överens om, men trots det minskar inte fallen av kvinnovåld. Förra året fick polisen i Haparanda in 41 anmälningar om kvinnovåld.
- Vi studerade 35 fall av dem och inte mindre än 28 skedde i hemmet, övriga skedde i någon annans bostad, berättar Ola Backe.
Två av de 17 fall som ledde till anhållande var fråga om återfall från 2005. Det är alltså få återfall, vilket kan tyda på att polis och socialtjänsten lyckas ganska bra med sitt arbete.
- Frågan är om mörkertalet är mindre här än i övriga landet. De vet att vi tar tag i saken direkt och därför är det idé att anmäla, säger Backe.
Speciell situation
Man tittar också på hur man också kan jobba förebyggande för det är även yngre män i statistiken, en knapp tredjedel födda på 1970-1980-talet. Eini Kemi menar att Haparanda har en speciell situation, jämfört med övriga kommuner.
- Vi ska inte sticka under stol med att den socioekonomiska situationen är speciell här. Det är låga löner, ensamstående föräldrar, psykiska och missbruksrelaterade problem, säger hon.
Enligt statistiken för i stort sett samtliga fall av kvinnovåld finns alkohol med i bilden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!