Restaurangchefen Lars Pirinen gjorde för fyra år sedan en förändring som skulle påverka matsvinnet på restaurangen – avsevärt.
Det ligger ingen lång forskning eller någon teknologisk uppfinning bakom miljöräddaren. Nej, det räckte med att ta fram en liten skylt varje dag.
På restaurangen påminner man helt enkelt kunderna om hur mycket som slängs varje dag.
När man kliver in i restaurangen, tar sin bricka och sina bestick, möts man av en skylt som säger hur mycket mat som slängdes dagen innan.
"I går slängde vi 3,4 kilo rester från tallrikarna", står det när Kuriren är på besök.
Det brukade vara mycket mer. När man började kunde det stå sju eller åtta kilo.
En skylt – så enkelt.
– Ja, men jag tror att det ger många en påminnelse bara av att läsa det där. Då kanske inte alla lastar lika mycket på tallrikarna, säger Lars Pirinen som dessutom brukar uppmana sina kunder att tänka på hur mycket de lastar.
– Jag brukar säga att de kan ta sallad först innan tallriken är full. Och att de gärna får komma fram och hämta mer mat senare.
Folk har blivit mer uppmärksamma sedan skylten kom fram. Det ser man bara på resultatet, men även i hur folk intresserar sig för svinnet.
– Många kommer fram och frågar om den där skylten.
Trots att man på restaurangen i Haparanda har halverat svinnet är det fortfarande mycket som slängs. 220 arbetsdagar på ett år med 3,4 kilon per dag ger 748 kilogram matsvinn.
– Vi skulle helst inte slänga något, men det är ju svårt. Vi har halverat vårt svinn och det är vi jättenöjda med, säger Lars Pirinen.