Rubelras slår mot handel vid gränsen

Den här tiden på året brukar innebära många julhandlande ryssar i Haparandas butiker. Men rubelns fall i vinter innebär färre ryska besökare.

Rubelraset ger färre ryska kunder i butikerna i Haparanda.

Rubelraset ger färre ryska kunder i butikerna i Haparanda.

Foto: Nils Jönsson

Haparanda2015-01-04 13:30

Företagen i Haparanda gör gemensamt sitt bästa för att locka shoppande ryssar inför den ryska julen den 7 januari, bland annat med reklam i ryska tidningar. Normalt sett innebär rysk shopping ett uppsving för näringslivet i Haparanda den här tiden på året. Men i vinter har den ryska valutan rubeln fallit och många besökare har därmed uteblivit.

– 95 procent av våra förbokade gäster har bokat av, konstaterar Dimitri Jourtchouk, som driver River motell och vandrarhem i Haparanda.

Rubeln har förlorat halva sitt värde på ett år och fallet innebär att det blir kostsamt för ryssar som vill shoppa i Haparanda. I oktober kostade en euro 44 rubel. I dag får man betala över 70 rubel för en euro.

– Det blir oerhört dyrt för medelryssen att åka hit. De flesta av dem som ändå kommer är de som har köpt euro innan rubeln föll, säger Dimitri Jourtchouk.

ICA Maxi i Haparanda ser den här tiden på året varje år en ökning av antalet kunder från Ryssland. Framförallt är det produkter som choklad och kaffe som ryssarna vill handla inför jul. ICA Maxis handlare Kåre Mogemark har ännu inte tagit del av försäljningssiffrorna för december, men anar en minskning.

– Mitt intryck är att det har varit färre ryska kunder i år i butiken, utan att ha några statistiska belägg för det. Man har sett färre ryska bilar ute på parkeringen. Det är förmodligen det här med valutan som spelar in, säger han.

På Haparanda kommuns tillväxtenhet har man ännu inte tagit del av företaget Global Blues statistik för hur taxfreeförsäljningen har varit under december.

– Det är viktigt att komma ihåg att det är januari som är månaden då många ryssar traditionellt reser utomlands. De har ju en längre sammanhängande ledighet efter nyår. Den statistik vi får i februari, gällande december och januari, kommer onekligen att vara intressant, säger Daniel Fälldin, tillväxtenheten.

På ICA Maxis parkering lastar 19-åriga Ilya Groshev från Murmansk in varor i bilen. Han är i Haparanda tillsammans med föräldrarna för att handla basvaror inför terminsstarten på universitetet i Torneå om ett par dagar. Familjen påverkas av den låga rubeln, kassarna med varor blir dyrare.

– Självklart har det blivit dyrare för alla att åka hit och handla, säger Ilya Groshev.

– I dag har vi inte direkt julhandlat, utan mer basvaror. Jag kom precis tillbaka hit inför terminsstarten, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!