"Risken för borrelia ökar i norra Sverige"

Ökningen av antalet fästingar har en rad olika orsaker. Det menar experten Lars Lundqvist.

Haparanda2014-06-14 07:04

Enligt Lars Lundqvist, intendent på zoologiska museet i Lund och expert på fästingar, ligger en rad faktorer bakom ökningen i norra Sverige.

– Jag tror att det här problemet är flerdelat, säger han.

Fler rådjur, och flyttfåglar som drar med sig fästingar norrut kan vara två anledningar. Ett förändrat klimat med fler varma sommardagar spelar också in.

– Anledningen till att det inte har funnits fästingar i norra Sverige är inte att det är för kallt på vintern, utan att det är för kallt på sommaren. Det är för få dagar då de kan sitta stilla högt uppe i vegetationen och vara aktiva. Blir det fler sådana dagar kan fästingarna bli mer aktiva, säger han.

– Flyttfåglar kan släppa fästingar som kan klara sig en till två generationer. Det är därför man även i Norrlands inland kan hitta fästingar. Rådjuren har blivit fler och de har kommit närmare människan, vi skjuter ju inte rådjur som rör sig i villaträdgårdar, säger han.

Vad finns det för risker med fler fästingar i Norrbotten?

– De sprider ju borrelia, så det ökar risken för borrelia i norra Sverige. Men samtidigt har allmänheten och läkare också blivit mer medvetna om riskerna.

Sabine Lösch, klinikchef för Distriktsveterinärerna i Kiruna, Gällivare och Jokkmokk, upplever inte att situationen i området är värre i år än de senaste åren. Hon tror att ökat resande är något som kan påverka antalet fästingar.

– Genom att folk reser mycket så bär djuren med sig fästingar från andra delar av landet. I sin tur så är det dock väldigt kallt i vår del av landet under vintrarna. Detta gör att fästingarna inte har kunnat etablera sig här – ännu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om