"Rektorer vågar inte sätta lön"
Arbetsvillkoren har blivit tuffare men lönerna är fortsatt låga inom läraryrket. Det finns också kritik mot den individuella lönesättningen. - Rektorerna har inte kunskaperna att sätta rätt lön, säger Sonja Åström, gymnasielärare i Piteå.
- Det är väldigt stor skillnad. Antalet undervisningstimmar ökade ju med tio procent och rektorerna tolkar reglerad arbetstid som att man måste vara på plats 35 timmar, vilket inte står i avtalet, säger Sonja Åström, gymnasielärare på Strömbacka skolan i Piteå.
Individuella löner
Hon är andra vice förbundsordförande i Lärarnas riksförbund men jobbar som lärare två dagar i veckan.
- Det är bra att ha ett ben kvar i verkligheten, säger Åström.
Den individuella lönesättningen som ersatte en rak lönetrappa 1995 har fungerat sämre och sämre menar hon.
- I början fick rektorerna utbildning och handledning, men i dag har rektorerna inte kunskaperna att sätta rätt lön, säger hon.
Beredda att kämpa
Kollegan Maria Karlsson, lärare i årskurs 4-9 på Sjulsnässkolan, Piteå, är helt överens med Sonja Åström om att läraryrket borde värderas högre.
- Statsminister Fredrik Reinfeldt har ju sagt att det är det viktigaste yrket i Sverige. Vi vill ha betalt därefter, säger hon.
Återstår att se om det blir strid om lärarlönerna i den heta avtalsrörelsen, kampviljan verkar det inte vara något fel på i alla fall.
Läs också
<A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?ArticleID=1483370&CategoryID=2764&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2&ParentID=">Lärarna stridsberedda</A>
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!