Reform underlättar arbete över gränsen

En ny skattereform gynnar gränsarbetare. Nordkalottens gränstjänst i Haparanda väntar sig att rörligheten mellan Norrbotten och Finland nu kommer att öka.

Haparanda2014-03-31 12:37

Tidigare betalade alla som vistades under sex månader i Finland så kallad källskatt på 35 procent, med möjlighet till ett källskatteavdrag på 510 euro i månaden. Från och med årsskiftet har Finland ändrat reglerna och nu kan den skattskyldige välja mellan progressiv beskattning och källskatt, och kan också tillgodoräkna sig till exempel reseavdrag. Reformen kommer att öka rörligheten mellan Sverige och Finland, tror Päivi Koivupalo vid Nordkalottens gränstjänst i Haparanda.

– Det är många som pendlar, rörligheten ökar och nu finns det möjlighet till progressiv beskattning. Det är bra att den här ändringen har kommit, EU har påpekat tidigare att det måste ändras, säger Päivi Koivupalo.

En av Nordkallottens gränstjänst huvudsakliga arbetsuppgifter är att undanröja gränshinder. Enligt Päivi Koivupalo innebär ändringen ett avskaffande av ett hinder som försvårat rörligheten av nordisk arbetskraft till Finland.

För att kunna dra nytta av den nyligen införda regeländringen krävs att den skattskyldige skaffar ett skattekort för begränsat skattskyldiga och redogör för sina inkomster utomlands.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om